Kot je bilo napovedano, so Slovenijo danes preletela letala vojaške zveze NATO. V zahvalo zdravstvenim delavcem, pripadnikom civilne zaščite in vsem drugim, ki so med epidemijo zagotavljali delovanje osnovnih sistemov v državi, so slovenski in ameriški vojaški piloti v ponedeljek sredi dneva opravili skupen polet nad Slovenijo.

Po vnaprej razdelanem načrtu so s preletom začeli nad Jesenicami ob 13.15. Trem Pilatusom PC-9 Hudournik je sledil lovec F-16, za njim pa je letelo še pet ameriških lovcev istega tipa, ki so najprej leteli nad Golnikom in Kranjem, se preusmerili nad Ljubljano, polet pa kasneje nadaljevali proti Celju, Mariboru in Ptuju.

Po meritvah posameznikov, ki so o preletu obveščali po spletnih družbenih omrežjih, so “zamujali” največ približno 5 minut; nad Maribor so tako prileteli s tri in pol minutno zamudo. Po preletu Podravja so obrnili proti Šmarju pri Jelšah ter nadaljevali proti Brežicam, Metliki, Črnomlju, Kočevju in Postojni. Polet so sklenili v Izoli nekaj pred poltretjo popoldne.

Letala so Slovenijo- na radost mnogih, kar je bilo zaznati predvsem na spletu- preletela v dveh ešalonih, med katerima je bila milja razmika, in sicer na višini približno 1200 metrov s povprečno hitrostjo 425 kilometrov na uro. V slovenski zračni prostor so ameriška letala vstopila približno 15 minut po trinajsti uri.

Kot navajajo levo orientirani slovenski mediji, so z ministrstva za obrambo Republike Slovenije na novinarsko poizvedovanje odgovorili, da sodi letenje v formaciji v redne oblike usposabljanja posadk: Njegov obseg (število ur naleta) je opredeljen v letnem načrtu usposabljanja, zato s tem poletom niso povezani nobeni dodatni stroški.”

Letalski promet v svetu, predvsem pa v Evropi, je malodane popolnoma zamrl. Zato je bil prelet letal nadvse dobrodošla naznanitev vrnitve v normalno, utečeno življenje.