Kot je sporočila večina slovenskih medijev, za STA pa po njenih navedbah potrdila ravnateljica šole Lidija Todorović, je do najmanj ene okužbe z novim koronavirusom prišlo v Osnovni šoli Ludvika Pliberška v Mariboru. Otrok pa ni zbolel ali kazal znakov okužbe. Iz zaenkrat skopih poročil ostaja nejasno, kako so potem na okužbo posumili in čemu so izvedli testiranje, medtem pa slovenski mediji navajajo, da naj bi se okužil eden od staršev otroka, tuji pa še bolj konkretno- da naj bi se okužila mama, ki pa je zaenkrat brez bolezenskih znakov.

Razred, ki ga obiskuje okuženi otrok, naj bi štel 18 učencev. Ko so na šoli prejeli obvestilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje o okužbi, so po besedah Todorovićeve o situaciji nemudoma obvestili starše teh otrok, bodo v prihodnjih dveh tednih morali ostati doma oz. v samoizolaciji.

Kot navaja večina medijev, je Mario Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje danes pojasnil, da gre po vsej verjetnosti za manjši družinski izbruh. Čeravno je bilvčeraj v tem izbruhu potrjen le en primer okužbe, so danes potrdili še dodatne primere pri kontaktih. Za koliko novih okužb gre, pa še ni želel razkriti; objavo številk so obljubili za jutri.

Ker je bil Maribor že 28. maja– in še pred preostalo Slovenijo- razglašen za “Območje brez korona virusa”, večina domneva, da je virus “uvožen” oziroma da je prišel iz tujine. Spomnimo: 28. maja je minilo točno 28 dni, ko med prebivalci Maribora ni bilo potrjene nove okužbe z virusom SARS-CoV-2, to obdobje pa predstavlja dvakratno inkubacijsko dobo tega novega virusa.

Med prebivalstvom se sicer šušlja, da naj bi virus prinesli iz območja Severne Makedonije, ki trenutno- v nasprotju s preostalimi državami balkanske regije, ki se postopoma vračajo v ustaljene tirnice- bije težek boj s to boleznijo. Kar pa je bolj malo verjetno, saj ima- kot je splošno znano- Makedonija meje, v nasprotju z ostalimi državami regije, še zmeraj nepredušno zaprte. Sicer tamkajšnje številke niso ohrabrujoče: samo včeraj so zabeležili 89 novih primerov okužbe in 7 smrti, sicer je od začetka epidemije umrlo 140 ljudi, okužilo pa se jih je skoraj 2400. Tako imenovanih aktivnih okužb je v Severni Makedoniji trenutno 606.

Mariborski izbruh je trenutno vroča vest vseh medijev v regiji; zagrebški Jutarnji list jo je, denimo, objavil celo na naslovnici spletne izdaje. Najbrž zaradi dejstva, da na Hrvaškem že v kratkem pričakujejo množičen obisk turistov iz Slovenije.

Aljoša Dragaš