Le še deset polnih dni nas loči do popolnega odpiranja meja med državami članicami EU. Največjo škodo in največji upad potnikov v mednarodnem prometu po zatrjevanju poznavalcev trpi letalski sektor, zato nekateri prevozniki že komaj čakajo na sprostitev ukrepov. Samo za primerjavo: ruski letalski prevoznik Aeroflot je zabeležil upad prihodkov za kar 10,2%, kar znaša skoraj neverjetnih 1,62 mlrd EUR, medtem pa je pogoje EU za pomoč sprejela tudi nemška Lufthansa, sicer nosilna članica skupine Star Alliance.

Kot poroča spletni portal Croatian Aviation, povzema pa zagrebški Jutarnji list, za 15. junij najavljen ponovni polni zagon hrvaškega letalskega prevoznika Croatia Airlines prinaša uvedbo letov na kar 11 destinacij, ob tem pa je CA- mnogi pravijo: pozitivno- presenetila tudi slovensko javnost, saj je potrdila namigovanja o uvedbi baze na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, kjer bi stacionirala najmanj 2 letali.

Croatia Airlines s 15. junijem štarta malodane na polno.

Kam torej s Croatia Airlines?!

Vozovnice lahko z vključno 15. junijem kupite za sledeče destinacije:

  • Zagreb – Bruxelles, 4x tedensko (pon, čet, pet, ned),
  • Zagreb – München, 3x tedensko (pon, sre, pet),
  • Zagreb – Sarajevo, 3x tedensko (pon, sre, pet),
  • Zagreb – London, 2x tedensko (pon, pet),
  • Zagreb – Split – Rim, 3x tedensko (pon, čet, ned).

Dan zatem bo možno poleteti tudi na Irsko, iz Zagreba v Dublin se bo letelo 3x tedensko ( tor, čet, ned), z 18. junijem pa tudi na Dunaj in sicer 2x na teden, ob četrtkih in nedeljah.

Na britansko otočje bodo pri CA leteli z letali Airbus A319/A320, na vseh ostalih pa z manjšimi DashQ400, ki sprejmejo do 70 potnikov. Croatia Airlines bo torej čez dobrih 10 dni na svoj seznam letov dodala 11 mednarodnih destinacij, k tem pa je potrebno prišteti še hrvaške notranje lete proti Dubrovniku, Splitu, Zadru in Puli. Kot je razvidno iz ponudbe spletne prodaje, pri CA z 22. junijem načrtujejo povečanje števila letov, vendar pa bo to odvisno od obsega prodaje in analize prvih turističnih rezultatov.

Baza tudi v Ljubljani? Croatia Airlines naj bi zaenkrat na brniškem letališču stacionirala dve letali.

Kako resne so namere o vzpostavitvi baze na Brniku?

“Croatia Airlines is potentially interested in establishing flights from Ljubljana Airport in order to enable passengers from Slovenia to connect to European destinations”, the Croatian carrier said. Tako skopo je bilo sporočilo, ki ga je v članku “Croatia Airlines in talks over Ljubljana base” objavil spletni letalski portal Ex-Yu Aviation. “Croatia Airlines se,” torej, “potencialno zanima za vzpostavitev letov iz letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, da bi potnikom iz Slovenije omogočila zračno povezanost z evropskimi destinacijami.” 

Da o tem “zaradi interesov vseh vpletenih strani” ne morejo več razkriti, pa so sporočili iz Fraport Slovenija, lastnika in upravljalca letališča Jožeta Pučnika. Trenutno vemo, da je bil izveden sestanek predstavnikov slovenskega ministrstva za infrastrukturo in Fraporta Slovenija, vendar zaenkrat ni bilo nič konkretno dogovorjenega, čeravno naj bi vsi vpleteni govorili o vzpostavitvi rednega letalskega prometa. Croatia Airlines je sicer tudi član združenja Star Alliance.

V kolikor bi dejansko prišlo do ustreznega dogovora, bi CA na Brniku najbrž stacionirala dve turbopropelerski potniški letali Dash 8-Q400. Slednjih Croatia Airlines v svoji floti sicer premore šest. Med izpostavljenimi destinacijami sicer omenjajo Sarajevo, Skopje, Prago in Kopenhagen, zelo verjetno pa so za hrvaškega nacionalnega prevoznika najbolj zanimive bivše destinacije Adrie Airways. Zaradi stečaja Adrie Airways so na slovenskem trgu zabeležili kar nekaj dobička, saj so zapolnili luknjo, ki je nastala kot odgovor na manko ponudbe pri določenem povpraševanju. Glede na bližino vozlišč, bi bila vzpostavitev baze za CA prav gotovo velik korak naprej pri osvajanju večjega tržnega deleža v Sloveniji, kjer so bili do sedaj pretežno osredotočeni na prodajne in marketinške aktivnosti.

Aljoša Dragaš