Kot na svoji spletni strani poroča češki zasebni železniški prevoznik RegioJet, povzema pa zagrebški Jutarnji list, se bo z 30. junijem vzpostavila neposredna železniška povezava med Hrvaško in Češko republiko. Tako bo številnim češkim turistom, ki si po obdobju korona- karantene želijo počitnic ob jadranski obali, po letalskih, avtobusnih oz. avtocestnih povezavah na voljo še železniška.

Vozovnice bodo na spletu dostopne od torka, 9. junija in to po “popularnih” cenah, za katere pa se iz objave ne da razbrati ali so tudi zgolj promocijske. Potovanje med Prago in Reko, ki bo končni cilj, bo tako stalo zgolj 22 EUR ali 166 HRK za sedež, postelja v ležalniku pa bo na voljo že za 227 kun oziroma 30 eurov. V ceno sta všteta zajtrk in šalica kave. Vlak po zagotovilih prevoznika omogoča dostop do interneta, med potovanjem pa bo moč naročiti tudi sladko in slano pecivo in napitke. Vlakovna kompozicija bo po potrebi štela do 12 vagonov, kar bo omogočalo prevoz 560-ih potnikov.

Kot še sporočajo iz RegioJeta, naj bi povezava obratovala vse do 26. septembra in to najmanj 3-krat tedensko. Češki turisti bi na Hrvaško tako prispeli ob torkih, petkih in nedeljah, iz Reke pa bi se potovalo ob ponedeljkih, sredah in sobotah. Kar je posebej pomembno, je dejstvo, da ponudba ne velja samo za Čehe, pač pa tudi Hrvate, trenutno pa še ni jasno, kako je z morebitnimi slovenskimi gosti, saj bo imel vlak postanek tudi v Ljubljani, najbrž pa še kje. Pri RegioJet so se odločili, da bodo lahko potniki po enakih cenah in pod enakimi pogoji potovali ne glede na izhodiščno točko, tako da je to v tem trenutku- in glede na način prevoza- najbrž najbolj potniku in okolju najbolj prijazna oblika potovanja na tržišču.

Pri tem Jutarnji list navaja izjavo Ivane Kašicke, direktorice RegioJeta za železniški promet, ki je za medije dejala, da “vozovnice v smeri Hrvaške niso bile še nikoli tako poceni, povezava pa tako dobra. Cene smo zastavili tako, da si prav vsakdo v teh težkih časih lahko privošči dopust na Jadranu.”

Prevoznik obljublja letalsko udobje. Internetna povezava naj bi bila dostopna ves čas potovanja.

Vlak bi torej z vožnjo začel v Pragi, se na poti ustavil v drugem največjem mestu Brnu, Pardubicah in mejnem Breclavu, nadaljeval proti Bratislavi in preko Ljubljane prispel na Reko. Kar pomeni, zadovoljno ugotavljajo tako Hrvatje kot Čehi, da bi- skupaj s češkimi- na Jadran prispeli tudi slovaški in slovenski turisti.

Čeravno na prvo žogo čudi, da je bila za končni cilj izbrana prav Reka, pa moramo vzeti v obzir, da se slednja letos– navkljub skoraj trimesečni karanteni- ponaša z nazivom “evropska prestolnica kulture”, kar obljublja vrsto doživetij; tudi na najvišji ravni.

Logistično gledano, pa bo iz Reke moč potovanje nadaljevati na kar 30 destinacij vzdolž Jadrana; vse od skrajne zahodne točke Istre, pa do najbolj južne v Dalmaciji. Avtobusi istega prevoznika, RegioJeta, bodo tako potnike odpeljali proti Opatiji, Rabcu, Medulinu, Puli, Rovinju, Poreču, Novigradu, Malinski na Krku, Šilu, Vrbniku, Krku, Baški na Krku, Crikvenici, pa v Novi Vinodolski, Zadar, Sukošan, Biograd N/M, Pakoštane, Primošten in Šibenik.

Kar se tiče srednje in južne Dalmacije bodo dosegljivi še Trogir, seveda Split, Omiš, Brela, Baška Voda, Makarska, Podgora, Podaci in Gradac. Prevoznik obljublja, da bodo imeli avtobusi vozni red do potankosti usklajen s tistimi vlakov, da bi se turisti izognili nepotrebnemu čakanju.

Ali se bo vlak v Sloveniji ustavil še kje razen v Ljubljani, v tem trenutku še ni znano.

Sledeč voznemu redu, bi vlaki iz Prage krenili ob 17:20, Ljubljano dosegli med 5. in 6. zjutraj, na Reko pa prispeli okoli 8. ure. To pomeni, da bi celotno potovanje trajalo skoraj 15 ur, a večino časa ponoči. V nasprotni smeri bi Reko zapustili okoli 18. ure, v Ljubljano prispeli ob 21-ih, v Prago pa predvidoma ob 8:42 naslednjega dne.

Ideja je vsekakor dobra, termini in cena pa vredni vsaj preizkušnje. Kako bo reagiralo tržišče, je seveda čisto druga zgodba, a zdi se, da Praga ni bila še nikoli tako blizu za tako malo denarja; če izvzamemo, da je hrvaški Jadran slovenski drugi dom. Samo za primerjavo: Slovenske železnice trenutno na svoji spletni strani oglašujejo obisk mariborskega Festivala Lent v obdobju med 26. junijem in 4. julijem. “Brezskrbno v Maribor na festival Lent”, kot glasi ponudba, je sicer zaradi korona- krize prestavljen na konec avgusta, če sploh bo. Toliko o iniciativnosti in ažurnosti.

Aljoša Dragaš