V neposrednem prenosu je povedal še, da imajo v hrvaškem epidemiološkem štabu trenutno največje zadržke predvsem glede folklornih prireditev, a tudi ostalih plesnih prireditev. Capak– ki ga je širša hrvaška javnost dobesedno vzljubila zaradi suverenega nastopa v času karantene zavoljo korona- krize in tehtnega nasprotovanja vladi Andreja Plenkovića takrat, ko je bilo to potrebno- je hkrati tudi nekdanji folklorist, zato se- kot je večkrat ponovil- na to tematiko še posebej dobro spozna.

Nobena skrivnost ni, da Hrvaška skuša rešiti poletno turistično sezono, kakor tudi, da si tja- v iskanju svojega koščka miru ( in morja)- želijo številni tujci. Zato pritisk na vlado in sprostitev ukrepov izvajajo predvsem lastniki številnih zabaviščnih klubov vzdolž jadranske obale.

Ker pa pri hrvaški turistični ponudbi vedno večjo vlogo igra segment ti. kulturnega turizma in ker se navsezadnje Reka prav letos ponaša z nazivom “evropska prestolnica kulture”, je vprašanje več kot umestno tudi, kar se tiče vseh ostalih prireditev, ne samo zabave. V prvi vrsti gre za tradicionalne in dobro obiskane prireditve, kot so “Đakovački vezovi” in “Vinkovačke jeseni”. So pa organizatorji znamenitega festivala techno- glasbe “Ultra Europe”, ki se vsako poletje odvija v Splitu, že sporočili, da letošnji odpade in da se lahko obiskovalci nadejajo šele Ultre22.

Kako bo s koncerti in ostali prireditvami na prostem pri nas, v tem trenutku ni povsem jasno.

“Po naših izračunih- in ker gre za kontaktno in kapljično bolezen oziroma okužbo- bo s folkloro treba še malce počakati, vsekakor pa bomo odločitev stroke sporočili do konca tedna,” je strnjeno povedal Capak. “Bomo pa s koncem tega tedna vsekakor sprostili obisk športnih prireditev, ob previdnostnih ukrepih, seveda,” je zaključil ravnatelj HZJZ, hrvaškega ekvivalenta tukajšnjega NIJZ.

Usmeritev slednjega je vsekakor dober orientir za slovenske športne in kulturne delavce, predvsem za organizatorje poletnih kulturnih festivalov in športnih lig. Mariborski Festival Lent je, denimo, tako že prestavljen na konec poletja oz. meteorološko zgodnjo jesen, na svoje pa bi lahko – ob razburljivem finišu prvenstva, ki se obeta v troboju Maribor, Celje, Ljubljana- končno prišlo nogometno občinstvo.

Aljoša Dragaš