V prvih dveh dneh od začetka prodaje vozovnic je bilo prodanih približno 9.000 vozovnic za Regiojetovo direktno linijo z vlakom iz Prage do Reke. Samo v enem večeru– in sicer v četrtek, 11.junija- naj bi jih prodali približno 4 tisoč.

Tako veliko zanimanje in prava “norišnica” za vozovnice je vse vpletene izjemno pozitivno presenetila, je za medije potrdil Aleš Ondruj, tiskovni predstavnik Regiojeta, podjetja, ki bo v sodelovanju s Hrvaškimi železnicami (HŽ) z 30. junijem uvedlo novo vlakovno povezavo, za katero se vstopnice prodajajo po ceni 22 evrov v eno smer.

“Povpraševanje je res izjemno, posebej pa smo veseli, da se vstopnice prodajajo ne samo na Češkem, ampak tudi na Slovaškem, posebej če upoštevamo, da je bilo v Bratislavi že prodanih približno tisoč vozovnic. Kar zadeva Češko, se ob Pragi vozovnice dobro prodajajo tudi v Brnu in nekaterih drugih mestih, kar vsekakor kaže, da je Hrvaška zelo priljubljena, ko gre za letošnje počitnice in da si ljudje želijo preživeti počitnice na Hrvaškem,” je še povedal Ondruj.

“Kar spet pomeni, da Čehi in tudi drugi turisti Hrvaško dojemajo ne le kot privlačno in priljubljeno, ampak tudi varno destinacijo. Preprosto popolna destinacija za počitnice,” je svoje sporočilo javnosti zaključil tiskovni predstavnik Regiojet, ki je poudaril zelo dobro sodelovanje s HŽ. Ob tem je izpostavil še izvrstno sodelovanje s hrvaškim veleposlaništvom v Pragi, ki je dalo veliko podporo celotnemu projektu, pa tudi s Hrvaško turistično skupnostjo.

Mariborska železniška postaja je konec tedna še samevala. Nekaj domačih povezav in bolj malo potnikov; za novo povezavo vedo, a mednarodni promet še ni stekel, pravijo.

Mednarodni vlaki predvidoma šele konec meseca

Iz Slovenskih železnic so ob vladni sprostitvi mednarodnega potniškega prometa medijem sporočili, da je najbolj optimističen datum, ko bi mednarodni vlaki lahko začeli voziti, konec meseca junija 2020. Prevozniki v vsaki od držav bodo namreč morali uskladiti vrsto podrobnosti, da bi omogočili, da bo promet tekel čim bolj normalno. Kateri mednarodni vlak bo skozi Slovenijo zapeljal prvi in katere destinacije bo povezoval, je trenutno nemogoče napovedati, so nam pa na blagajni mariborske železniške postaje za mednarodni promet povedali, da so z vzpostavitvijo nove relacije sicer seznanjeni, a da še ne vedo ali bo na vlak možno vstopiti tudi v Mariboru.

Iz istega razloga v tem trenutku vozovnic pri njih še ni moč rezervirati, saj da ne vedo niti ali bo vlak v Slovenijo prispel iz madžarske ali avstrijske smeri; torej ali preko Hodoša ali preko Šentilja. Jim je pa znano, da naj bi imel vlak postanek v Ljubljani.

Nazaj na Češko, kjer tako veliko povpraševanje po vozovnicah v smeri Hrvaške opredeljujejo kot res prijetno presenečenje. Predstavniki prevoznika zatrjujejo, da so doslej v obratovanje uvedli že več vlakovnih smeri- na primer na Dunaj in v Gradec/Graz, nato na Slovaško, pa tudi notranjedržavne- a da tako velikega povpraševanja po določeni destinaciji še nikoli niso doživeli. Uspeh nad pričakovanji pripisujejo “celovitemu, skupnemu pristopu, ki da je bil zelo pomemben”.

Ob tem navajajo še nekaj dejstev:

  • še nikoli se ni zgodilo, da bi s pričetkom prodaje v nekaj urah prodali na tisoče vozovnic
  • gre za ti. nočno linijo, ki je napovedana do 26. septembra 2020
  • prvi vlak bo iz Prage odpeljal 30. junija in na Reko prispe naslednji dan, torej 1. julija 2020
  • smer predstavlja idealno priložnost, da tudi gostje s Hrvaške pridejo v Prago ali Bratislavo, ker se karte prodajajo v obe smeri
  • vse prebivalce Reke, ki letos ponaša z nazivom “Evropska prestolnica kulture” in druge hrvaške državljane pa prevozniki vabimo, da izkoristijo to priložnost in obiščejo bodisi Češko bodisi Slovaško
  • pogovori s hrvaškimi železnicami (HŽ), da s prodajo pričnejo tudi sami, so v zaključni fazi; prodaja naj bi stekla že čez nekaj dni, glede na to, da je večina podrobnosti že dogovorjena, je še dodal predstavnik prevoznika Regiojet.

Gledano s slovenske perspektive, bi predvideni postanek vlaka vsaj v Ljubljani pomenil izvrstno izhodiščno točko za popotnike oziroma dopustnike v obe smeri. Najcenejša do tega trenutka znana povezava Maribora s češko prestolnico je bila tista avtobusnega prevoznika Flixbus; prav tako je šlo za nočno povezavo, cene pa so se gibale od 28 EUR navzgor. Glede na avtobusne omejitve v zvezi s številom potnikov in v povezavi z morebitnimi okužbami z novim korona virusom boljše povezave skorajda ne bi mogli najti.

Aljoša Dragaš