Vesti o tem, da ( trenutno še) tihi večini v Mariboru zaradi Arsenovićeve samovolje pošteno vre, so se izkazale za točne. Neznanec ( ali več njih) naj bi na šokantno kandelabrizacijo Glavnega trga- ki po mnenju večine kazi videz zgodovinskega mestnega jedra, na katerega se sicer tako radi sklicujejo Arsenovićevi zagovorniki in njemu naklonjeni mediji, tipa mariborski Večer- odgovorili z lepljenjem plakatov.

A ne katerih in kakršnih koli; kandelabre so polepili z – nič več, nič manj kot- motivom najbrž najbolj znanega umetniškega izdelka iz obdobja ekspresionizma: “Krik”, znamenitega norveškega slikarja Edvarda Muncha. Ta prikazuje figuro človeka v agoniji, naslikano na krvavo rdečem nebu.

Kot že omenjeno, v tem trenutku še ni jasno, kdo je izvedel akcijo, dejanje pa podžiga že itak napeto situacijo, ki niha med klovnovstvom posamičnih levo usmerjenih aktivistov, tipa Robert Volker na eni in zaenkrat še prikritim nezadovoljstvom posamičnih političnih nasprotnikov na drugi strani. Ki spet niha med odgovornim protestništvom velike večine kolesarjev na eni ter plakatnim kljubovanjem na drugi strani.

Iz primerjave fotografij, ki jih je pisec teh vrstic pridobil včeraj in teh, ki so nastale danes, je razvidno, da je nekdo plakate vmes tudi že odstranil, a so se na njihovem mestu danes pojavili novi. Vmes naj bi v Mariboru prišlo tudi že do nasilja, ko naj bi pripadnik(i) navijaške subkulture na Poštni ulici- le streljal od omenjenih kandelabrov- uprizoril(i) lov na že omenjenega uličnega performerja Renata Volkerja.

MB Protestival- Renato Volker.

Ali je to uvod v kaj hujšega, v tem trenutku še ni jasno, je pa moč zaznati, da je na obeh straneh kar nekaj prenapetežev. Vsekakor pa se je- posebej v luči mariborskih vstaj leta 2012- potrebno vprašati, v katero smer bodo v prihodnje usmerjeni tukajšnji protesti, saj nezadovoljstvo z županovanjem Saše Arsenovića konstantno raste. Po relativno zanesljivih informacijah naj bi tudi kolesarski protestniki že zahtevali “vsaj krog” okoli zgradbe mariborske občine, a se do danes to še ni zgodilo. Več o “bicikl- revoluciji” sicer jutri.

Aljoša Dragaš