Potem, ko je poslanec stranke SDS, Branko Grims, pred dnevi javno opozoril na težave občine Kranj s priseljenci iz Balkana ( nič drugače pa naj ne bi bilo v Velenju, Celju in Slovenski Bistrici), se je danes o tem govorilo tudi v drugih sferah slovenske politike.

Spomnimo, gre predvsem za priseljence iz Kosova in Albanije. Nedavno naj bi tudi v Kranju ugotovili, da na posameznih naslovih “prebiva” več deset, več sto, tudi več tisoč oseb, s čimer se materialno in finančno izkorišča ohlapna zakonodaja na področju migracij.

Premier Janez Janša je tako na poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča iz SNS o statusu priseljencev iz tretjih držav in njihovih socialnih transferjih spomnil, da koalicijska pogodba predvideva reformo socialnih transferjev. Tudi z novelo zakona o tujcih bo mogoče popraviti luknjičaste predpise, meni. Zavzel se je še za nadzor nad prijavljenimi bivališči.

Tako imenovanega socialnega turizma, skritega za begunstvom, je najbrž tudi v Sloveniji dokončno konec.

 

Janša ne more razumeti, kako lahko na nekaterih upravnih enotah na naslovih, kjer je prijavljenih že sto, vpisujejo kraj bivališča za dodatne ljudi, poroča STA. Na večini upravnih enot tega sicer ni, izstopa pa mariborska, je povedal in s tem potrdil namige, ki s(m)o jih novinarji ne-dominantnih medijev dobivali že kar nekaj časa. Tu bo moralo pristojno ministrstvo izvesti dodaten nadzor, je še prepričan slovenski premier.

Po njegovih besedah so problematični primeri, kjer je na stotih ali dvestotih kvadratnih metrih prijavljenih na stotine ljudi. Za inšpekcijo to ni tako težka naloga, da jo reši, meni. Bi samo dodali: “Upamo in čakamo!”

mbOdmev