Kot poroča večina slovenskih medijev, je predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, demokratskemu predsedniškemu kandidatu Josephu Bidnu že čestital za zmago na ameriških predsedniških volitvah.

Čestitke seveda prihajajo tudi iz najvišjih oz. najvplivnejših evropskih političnih teles. Tako je Bidnu, nekdanjemu ameriškemu podpredsedniku, na prvem mandatu v vlogi tamkajšnjega predsednika čestitala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel ter predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Vsi trije so poudarili predvsem pripravljenost na obnovitev transatlantskega partnerstva.

Spomnimo, Bidnu mandata še ni potrdil Kongres, pač pa so ga za novega predsednika ZDA danes razglasili ameriški mediji oz. tamkajšnje najbolj vplivne televizijske hiše. Kot zanimivost naj omenimo, da se je razglasitvi pridružil tudi medijski gigant Fox, pretežno konzervativne usmeritve.

Večina državnikov, ki se je javno opredelila do rezultatov ameriških predsedniških volitev, v isti sapi s čestitkami omenja Covid-19, multilateralizem, podnebne spremembe in mednarodno trgovino, ki so najbolj pereči izzivi, ki čakajo vrsto administracij z obeh strani luže.

Potem, ko je slovenski premier že v četrtek zavzel sporno držo do ameriških volilnih izzidov in na omrežju TW kar predčasno na ponovnem mandatu čestital aktualnemu predsedniku ZDA, Donaldu Trumpu, kar se je zdaj izkazalo za “shot in the dark”, se je popolnoma drugače do istega dogajanja opredelila hrvaška politična elita.

Hrvaški PV Andrej Plenković in tamkajšnji predsednik Zoran Milanović sta se pridružila državnikom, ki so po neformalni, a najbrž zelo utemeljeni razglasitvi volilnih izzidov, nemudoma čestitali Bidnu, nekdanja predsednica države, Kolinda Grabar- Kitarović, pa je objavila celo fotografije s srečanja z novim predsednikom ZDA.

“Hrvaška se veseli sodelovanju z vami in vašo upravo v smeri krepitve dvostranskih odnosov in čezatlantskega partnerstva,“ je zapisal hrvaški premier.
“Verjamem, da bo Hrvaška v izvoljenem predsedniku ZDA imela ne le zaveznika, temveč tudi prijatelja, še posebej, ker Joe Biden dobro razume našo nedavno zgodovino, v kar sem se lahko prepričal v preteklih, zelo pomembnih pogovorih z njim,” pa je dodal hrvaški predsednik, ki je čestitko objavil kar na omrežju Facebook.
(mbo)