Skorajda hkrati so javnosti sosednjih držav seznanili z malodane enakimi rezultati iste razsikave

Kot poroča večina medijev sosednje Hrvaške, je tamkajšnja vlada naročila cepivo proti covidu-19 za najmanj polovico od približno štirih milijonov prebivalcev, a zanimanja za cepljenje ni veliko. To kaže raziskava, ki jo je objavila komercialna televizija RTL. Da se namerava zagotovo cepiti, je odgovorilo le 13 odstotkov vprašanih, kot verjetno oz. možno pa navaja 30 odstotkov tamkajšnjih anketirancev.

Kot nasprotje temu ( “verjetno se ne bom cepil”) je v anketi je odgovorilo 36 odstotkov vprašanih, da tega zagotovo ne bodo storili, pa je odgovorila dobra petina vprašanih ( 21 odstotkov). To pomeni, sklenejo izvajalci ankete, da se ne namerava cepiti 57 odstotkov anketirancev.

Zanimive so tudi ugotovitve motivov za cepljenje. Med 43 odstotki, ki se nameravajo cepiti, se jih bo tako največ cepilo zaradi efekta ti. precepljenosti: odgovornosti do sodržavljanov in dejstva, da večje število cepljenih ljudi omejuje širjenje okužbe. Kot razloge v prid cepljenju so anketiranci navajali starost in zdravniška priporočila, kar je zelo podobno ravnanju ob vsakoletnem zaščitnem cepljenju pred sezono gripe.

Skorajda hkrati pa je tudi slovenska javnost izvedela, da odnos tukajšnjega prebivalstva do iste pereče teme, kot so ga izmerili pri Valiconu, daje malodane enake rezultate. Dobra polovica državljanov se ne namerava cepiti proti covidu-19, ko bo cepivo na voljo, nadaljnjih 25% Slovencev pa se zagotovo ne namerava cepiti. Zagotovo se namerava cepiti 16% Slovencev.

Tudi razlogi za cepljenje so podobni: odgovornost (50%), previdnost (45%), rizične skupine znotraj gospodinjstva (32%), preobremenjenost zdravstvenega sistema zaradi covida (26%) ter drugi osebni razlogi (22%). Pri tem velja poudariti, da so vprašani lahko navedli več razlogov za cepljenje.

Enako je veljalo za tiste, ki imajo do cepljenja odklonilno držo. Tako odločitev so utemeljili na sledeči način: prevladuje nezaupanje v cepivo ( kar 61%), skoraj polovica jih ima tudi strah pred stranskimi učinki (41%), da se zaradi prehitrih mutacij virusa nima smisla cepiti, pa je odgovorila slaba tretjina vprašanih (30%). Več kot četrtina (26%) jih navaja, da ne sodijo v rizične skupine, le nekaj manj pa, da na splošno ne zaupajo cepivom (23%)

Tako kot na Hrvaškem, so tudi v Sloveniji cepljenju najbolj naklonjeni zdravstveno bolj previdni oziroma ogroženi, kar pomeni starejši od 60 let in tisti, ki so imeli posredno ali neposredno izkušnjo okužbe s covid 19.

(mbO)