Poročilo STA zanimivo nikjer ne omenja, da obstaja možnost, da je šlo za migrante

Kot je danes sporočila STA, je zagovornik načela enakosti pri obravnavi prijave, ki jo je prejel decembra lani, glede zavrnitve prevoza s taksijem ugotovil neposredno diskriminacijo strank na podlagi rase in narodnosti.

V postopku je sicer ugotovil, da taksisti samovoljno odločajo o zavrnitvi prevoza. Zgodilo se je namreč, da so stranke že zavrnili, a se je to zgodilo, ko so bile te vidno umazane, opite ali ko taksisti v vozilu niso imeli primerne opreme za varno izvedbo prevoza. Slednje je pomenilo, da je denimo manjkal otroški sedež ali pa kletka za živali.

Fotografija je simbolična. (foto: Aljoša Dragaš)

V obravnavanem primeru pa sta voznika prevoz strank zavrnila izključno zaradi barve njihove kože oziroma zaradi predsodka, da bosta s strankami imela težave, ker so temnejše polti. Zagovornik je tržnemu inšpektoratu predlagal uvedbo prekrškovnega postopka, za izvajalce taksi prevozov pa priporoča podpis izjave, da bodo spoštovali načela enake obravnave.

Poročilo STA zanimivo nikjer ne omenja, da obstaja možnost, da je šlo za migrante, slednji pa so- kot vemo- že večkrat prevarali in celo življenjsko ogrožali slovenske taksiste; še najbolj v znanem primeru, ko je lani poleti iraški migrant naročil prevoz proti italijanski meji, potem pa na poti pri Vogrskem skoraj ubil taksista, slednjič pa je morala policija proti njemu uporabiti celo strelno orožje.

(mbO)