Iz evropskega severozahoda danes poročajo o pestrem dogajanju, povezanem s korona-krizo. Tako so z Danske sporočili, da bodo prejemanje drugega odmerka Pfizerjevega cepiva proti covidu-19 zamaknili do šest tednov po prvem, da bi na ta način cepivo v najkrajšem času prejelo čim več ljudi. Po poročanju svetovnih tiskovnih agencij so sprva načrtovali, da bi bil razmak med prvim in drugim odmerkom med 21 in 28 dni, vendar pa so sedaj ugotovili, da lahko z drugim odmerkom brez težav počakajo do šest tednov. S spremembo načrtov je dansko javnost seznanil direktor danskega urada za zdravje Soren Brostrom.

Evropska agencija za zdravila EMA je sicer včeraj na svoji spletni strani sporočila, da lahko za to, da bi dosegli imunost, med obema odmerkoma cepiva preteči največ 42 dni. Podatki o učinkovitosti cepiva namreč temeljijo na študijah, v katerih so prostovoljci odmerka prejeli v razmaku od 19 do 42 dni.

Ravno tako danes pa so tudi v Belgiji začeli kampanjo množičnega cepljenja proti covidu-19. Po testni fazi, v kateri so minuli teden cepili 700 ljudi, jih sedaj nameravajo tedensko kar po 87 tisoč. Če bi dosegli letošnji cilj ( najmanj 70% od 11,5 milijona prebivalcev), bo to najbrž pomenilo ti. čredno imunost na ravni države. Kampanjo sicer začenjajo s cepljenjem zaposlenih in starostnikov v DSO. Tako bi lahko do začetka februarja cepili do 200.000 ljudi.

Sledili bodo ogroženi, nato pa še vsi ostali zdravstveni delavci, takoj za njimi pa bodo na vrsti starejši od 65 let. Sledijo starejši od 45 let z dodatnimi dejavniki tveganja, zatem pa še tisti, ki so pomembni za delovanje gospodarstva in družbe. Vsa cepljenja so prostovoljna in brezplačna.

V Belgiji, ki ima eno najbolj črnih statistik v Evropi v povezavi s pandemijo, so doslej potrdili več kot 650.000 primerov okužbe s covid-19, umrlo pa je kar 19.750 bolnikov.

(mbo)