Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je danes napovedal, da bo konstruktivna nezaupnica vladi Janeza Janše, ki jo opozicija napoveduje že kar nekaj časa, slednjič vložena čez 10 dni. Po lastnih besedah ima zagotovljenih 43 poslanskih podpisov, kar pa je tri premalo za uspeh nezaupnice. Do takrat, pravi Erjavec, si želi predvsem uspešne pogovore s poslanci SMC-ja, kar bi lahko pomenilo, da utegne manjkajoče tri glasove pridobiti prav iz poslanskega bazena te stranke.

Kot vemo, Koalicijo ustavnega loka sestavljajo opozicijske DeSUSLMŠSAB, SD in Levica, kar pa za konstruktivno nezaupnico seveda ne zadostuje. Prebežnikov pa jim za zdaj – kot kaže in kot poroča večina slovenskih medijev – ne uspeva pridobiti, še najmanj pri že omenjeni SMC, v smer katere je v tem trenutku usmerjena vsa pozornost opozicije.

O podpori Erjavcu bodo v najbolj radikalni slovenski politični stranki šele odločali; če bodo sledili željam članov, napovedi za morebitnega mandatarja niso ugodne.

Karl Erjavec, morebitni mandatar morebitne vladne koalicije KUL, je tako v izjavi za medije pred državnim zborom znova spomnil, da je predstavnikom SMC-ja že poslal vabila na pogovore, a odziva ni prejel, čeravno je SMC– in to po seji sveta stranke- pretekli teden javno sporočil, da nova vlada zanje ni sprejemljiva opcija, Erjavca pa da za mandatarja nikakor ne podpira. Kljub temu bodo pri DeSuS nezaupnico vladi Janeza Janše vložili že čez deset dni in to ne glede na to, koliko poslancev se bo pod predlog podpisalo.

Erjavec je še enkrat napovedal vodenje nove vlade, a je tokrat storil korak nazaj, saj zatrjuje, da bo zgolj kandidat za mandatarja za sestavo nove vlade. Organi navedenih opozicijskih strank so njegovo kandidaturo za mandatarja večinoma že podprli, iz Levice– kjer tega edini do sedaj še niso storili- pa so prav danes sporočili, da bodo organi stranke o omenjenem sklopu ( konstruktivna nezaupnica, podpisi poslancev in podpora Erjavcu za mandatarja) odločali šele v sredo.

Erjavec sicer pričakuje, da ga bodo pri njegovih prizadevanjih in ciljih podprli.

(mbo)