Kot so danes sporočili iz znanstvenega inštituta Ruđer Bošković v Zagrebu, hrvaški znanstveniki niso potrdili okužbe z angleškim sevom novega koronavirusa, ki se širi veliko hitreje kot običajni sev. So pa med analizo vzorcev novega koronavirusa iz drugega vala okužb v Zagrebu ter na severozahodu države ( Varaždin in Čakovec z okolico) izolirali škotski sev novega koronavirusa, ki se prav tako hitro širi.

Interdisciplinarna skupina hrvaških znanstvenikov je sicer analizirala približno 60 vzorcev virusa, ki so jih med avgustom in decembrom lani pridobili na omenjenih območjih. V istem obdobju so prav tam zaznali hitro širjenje virusa. Varaždin in Čakovec sta imela lansko jesen nekaj časa celo največjo 14-dnevno incidenco okužb na 100.000 prebivalcev med regijami EU.

Mednarodno (pri)znani hrvaški znanstvenik Ivan Đikić z univerze Goethe v Frankfurtu pa je v zvezi s tem za televizijo N1 povedal, da je statistika epidemije covida-19 na Hrvaškem nepopolna, da je državni štab zelo zaskrbljen in da se taka mutacija širi hitreje kot “navaden” virus. Đikić je ob tem dejal, da so hrvaški državljani trenutno najbolj prizadeti v EU, ker sta jih skupaj s pandemijo covida-19 leta 2020 prizadela še dva strašna potresa.

Dejal je, da ne razume, zakaj je bilo manj testiranj in pojasnil, kaj se mu zdi narobe s statistiko epidemije na Hrvaškem. “Pri na novo okuženih ljudeh še vedno ni jasno, zakaj testi z antigenom kasneje niso potrjeni še s PCR testi, zato so ti pozitivni ljudje vključeni v naše statistične podatke. Še manj jasno je, zakaj ljudje, ki so umrli v domovih za ostarele in so bili pozitivni na koronavirus, niso bili vključeni v skupno število smrtnih primerov zaradi koronakrize na Hrvaškem,” pravi. Po trenutnih podatkih naj bi bilo po mnenju znanstvenika takih primerov več kot 400; gre za ljudi, ki so umrli bodisi v domovih za ostarele bodisi v zasebnih nastanitvah, torej ne v bolnišnicah.

Pokomentiral je tudi, v kakšnem času lahko na Hrvaškem izvedejo najmanj 60-odstotno cepljenje populacije in dosežejo ti. čredno imunost. “Prepričan sem, da bomo sredi poletja na Hrvaškem že dosegli 60-odstotno precepljenost. Niti v EU niti na Hrvaškem nimamo dovolj cepiv za cepljenje prebivalstva v zelo kratkem času,” je dejal, “a svet z novimi cepivi teži k temu, da bi imeli slednjih dovolj že v obdobju od marca do junija. Če bi vse skupaj trajalo predolgo, bi virus lahko začel ustvarjati odporne različice in tako ušel cepivu,” je pojasnil. Dodal je, da do marca in aprila Hrvaška zagotovo ne bo imela druge možnosti, da se ubrani pred virusom, razen mask, ohranjanja medsebojne razdalje, higiene in drugih ukrepov.

Nošnja mask ostaja eden izmed glavnih zajezitvenih ukrepov tudi na Hrvaškem.

Se nam bliža tudi tretji val?

Kot televizijski intervju povzema hrvaški spletni portal Index, je Đikić še dejal, da potresi predstavljajo določeno tveganje, a vseeno ne verjame, da bi lahko imeli pomemben negativen učinek na epidemijo. “Zaradi tistih tragičnih trenutkov so bili ljudje večinoma zunaj, na prostem in kot smo lahko videli, so se držali ukrepov, vsaj kar zadeva nošenje mask. V najbolj nevarnem položaju so ljudje, ki so trenutno v kolektivnih nastanitvah. Potrebujejo posebno pozornost. Vključiti bi morali vsakodnevne hitre antigenske teste, ki so poceni in jih je mogoče hitro opraviti in ki lahko preprečijo širjenje okužb oz. prenos virusa.”

Kar se tiče morebitnega trejtega vala, pa je bil Đikić zelo previden. “Številke, s katerimi operiramo na Hrvaškem, so nepopolne; v štabu se tega zavedajo in današnja izjava vodje kabineta Davorja Božinovića kaže na zaskrbljenost odgovornih in na to, kar se dogaja v ozadju. Ta možni, tretji val namreč napovedujejo že sredi januarja, kar bi lahko bila posledica praznovanja božiča, silvestrovanj, pa tudi teh tragičnih trenutkov zaradi potresov. Biti moramo izredno previdni. Odgovorne zato pozivam, naj ne zmanjšujejo ukrepov. Počakati moramo vsaj do 15. ali 20. januarja, da ugotovimo, ali se trend zmanjševanja okužb in manjši upad hospitalizacij na Hrvaškem ohranja in kako temu prilagoditi februar,” je dejal Đikić.

Hrvaška je imela letalske povezave z Veliko Britanijo vzpostavljene tako rekoč do zadnjega.

Več sevov?

Opozoril je na fenomen, ki ga zaznavamo tudi v preostalih delih Evrope; ko je epidemija po vladnih ukrepih v skoraj vseh državah popustila in se je prebivalstvo posledično nekoliko sprostilo, se je virus vrnil v mutirani obliki, kar se zdaj kaže v številnih novih sevih.

“Obstaja več sevov. V Združenem kraljestvu so izolirali južnolondonski, južnoangleški, pa valižanski sev, sev iz Južne Afrike, tudi škotski sev. Ta sev, ki se je danes pojavil na Škotskem, so v delu Hrvaške našli na podlagi zaporedja”, je dejal Đikič in dodal, da gre za sev, ki se prav tako hitreje širi kot originalni virus.

“Gre za submutacijo S-beljakovine, ki je pomembna za vstop v človeško celico. Ta beljakovina so kot vrata, ki se odpirajo virusu. Pojavila se je mutacija, ki olajša vstop. Na srečo nobena od teh mutacij še ne povzroča hujšega patološkega učinka. Zato previdnost za časa cepljenja nikakor ni odveč; še posebej dokler ne zaščitimo čim več prebivalstva,” je zaključil Đikić.

(mbo)