V popolni “lockdown” zdaj še Anglija in Škotska

Sinočnji “breaking news” se je izkazal za točnega.  Kot je sporočil BBC, kasneje pa s svojimi objavami potrdila še vrsta uglednih medijskih hiš, je angleški PM Boris Johnson zaradi izbruha in hitrega širjenja ti. britanskega seva virusa covid-19 odredil popolno zaustavitev javnega življenja, s čimer so se strinjali tudi na Škotskem. Ti sicer z Angleži bijejo bitko glede Brexita in napovedujejo referendum, s katerim bi samostojno odločali o vrnitvi pod okrilje EU, pri vprašanju zajezitve hitrega širjenja okužb, nižanja smrtnosti in nadaljevanju cepljenja pa enotnost stališč ( in ukrepov) ni vprašljiva in za politikanstvo ni prostora.

Po že omenjeni napovedi premierja Johnsona bo ustavitev javnega življenja v Angliji veljala najmanj do sredine februarja, na Škotskem pa vsaj do konca januarja. Že danes pa je minister Michael Gove ocenil, da bi lahko popolno zaprtje Anglije trajalo vsaj do sredine marca.

Photo by cottonbro on Pexels.com

Čeprav bo ustavitev uradno v Angliji začela veljati šele jutri, so tam že danes zaprli večino šol in fakultet, poročajo britanski mediji. Premier hkrati prebivalce poziva, naj ukrepe vendarle spoštujejo že danes. V Angliji bodo zaprte bodo neživilske trgovine, restavracije in zabaviščni objekti, ljudje pa bodo domove smeli zapustiti le izjemoma.

Da bi situacijo in gnev dela javnosti vsaj delno omilila, je britanska vlada v luči teh ukrepov že danes potrdila pomoč podjetjem, prizadetim v pandemiji covida-19 in sicer v višini kar 5,1 milijarde evrov.

(mbo)

 

 

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: