Kot navajajo nekateri štajerski lokalni mediji, naj bi v organizaciji Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca v prihodnje tudi v Mariboru okoliških občinah potekalo množično brezplačno testiranje na COVID-19. Gre predvsem za prebivalce občin so-ustanoviteljic, testiranje pa se bo opravljalo s ti. hitrimi antigenskimi testi.

Občanke in občani, ki se želijo testirati, bodo slednje opravili po zdaj že standardizirani proceduri. S seboj morajo imeti osebni dokument ali kartico zdravstvenega zavarovanja, na odvzem brisa pa se ni treba posebej naročati. Brezplačno testiranje je sicer namenjeno vsem občanom, ki nimajo bolezenskih znakov, ki bi kazali na morebitno okužbo s Covid-19. V primeru slednjih morebitne okužene naprošajo, da kontaktirajo svoje osebne izbrane zdravnike, ki jih bodo usmerjali naprej.

Še vedno pa v ZD dr. A. Drolca Maribor sprejemajo prijave za cepljenje proti COVID 19, s čimer so sicer pričeli zadnji dan pravkar minulega leta. Občani se lahko za cepljenje prijavijo na sledeč način:  od 7. do 15. ure na telefonski številki 02/ 22 86 200 ( nato izberejo številko 1) ali na elektronskem naslovu cepljenje.covid@zd-mb.si

Ob prijavi naj obvezno navedejo ime, priimek, datum rojstva in kontaktno telefonsko številko, sporočajo na svoji spletni strani . Nepopolnih prijav ne bodo upoštevali. Ko bodo prejeli cepivo, bo cepljenje izvedeno po kriterijih, ki jih je določilo Ministrstvo za zdravje in sicer:

  1. starostna skupina 80 in več let;
  2. starostna skupina 70 let in več;
  3. starostna skupina 60 let in več;
  4. kronični bolniki, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni in skupine zaposlenih v zaščiti in reševanju;
  5. ostala populacija.

O terminih cepljenja bodo občane obveščali preko medijev in preko že navedene spletne strani Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. Časovni potek cepljenja je odvisen od števila prejetih odmerkov cepiva s strani Ministrstva za zdravje, zato pri ZD občane prosijo za strpnost in razumevanje.

(mbo)