Kot je okoli poldneva sporočila ruska RT, je cepivo ameriškega proizvajalca Moderna danes dobilo zeleno luč evropskega regulatorja in postalo drugo cepivo proti koronavirusu, odobreno v Evropski uniji.

Ker je Evropska agencija za zdravila (EMA) torej vendarle prižgala zeleno luč, mora zdaj enako storiti le še Evropska komisija, zadnji korak pa se pričakuje v kratkem, saj se s cepljenjem evropske populacije zelo mudi. Večina držav ima namreč v načrtu, da bi precepljenost lastnih državljanov dosegla najkasneje z iztekom letošnje pomladi.

Kot poudarja večina svetovnih medijev, je Odbor EMA za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) na seji v sredo prižgal zeleno luč šele potem, ko se je prejšnja, sicer izredna seja v ponedeljek končala brez sklepa. Spomnimo, EMA je konkurenčno cepivo zoper covid-19, ki ga proizvajata Pfizer in njegov nemški partner BioNTech, v uporabo priporočila že 21. decembra lani. Slednjega je od začetka cepljenja, ki se je v EU pričelo pred tednom dni, prejelo na stotine tisoče Evropejcev.

V Združenem kraljestvu je bilo tako v samo enem mesecu razdeljenih več kot milijon odmerkov, zdravstveni organi v Nemčiji in Franciji pa so bili sočasno tarča kritik, ker so kampanjo začeli prepočasi. Nizozemska je s cepljenjem začela v sredo, prva oseba, ki je prejela cepivo, pa je bila 39-letna medicinska sestra v domu za ostarele.

(mbo)