EMA odobrila drugo cepivo proti koronavirusu za uporabo po vsej Evropski uniji

Kot je okoli poldneva sporočila ruska RT, je cepivo ameriškega proizvajalca Moderna danes dobilo zeleno luč evropskega regulatorja in postalo drugo cepivo proti koronavirusu, odobreno v Evropski uniji.

Ker je Evropska agencija za zdravila (EMA) torej vendarle prižgala zeleno luč, mora zdaj enako storiti le še Evropska komisija, zadnji korak pa se pričakuje v kratkem, saj se s cepljenjem evropske populacije zelo mudi. Večina držav ima namreč v načrtu, da bi precepljenost lastnih državljanov dosegla najkasneje z iztekom letošnje pomladi.

Kot poudarja večina svetovnih medijev, je Odbor EMA za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) na seji v sredo prižgal zeleno luč šele potem, ko se je prejšnja, sicer izredna seja v ponedeljek končala brez sklepa. Spomnimo, EMA je konkurenčno cepivo zoper covid-19, ki ga proizvajata Pfizer in njegov nemški partner BioNTech, v uporabo priporočila že 21. decembra lani. Slednjega je od začetka cepljenja, ki se je v EU pričelo pred tednom dni, prejelo na stotine tisoče Evropejcev.

V Združenem kraljestvu je bilo tako v samo enem mesecu razdeljenih več kot milijon odmerkov, zdravstveni organi v Nemčiji in Franciji pa so bili sočasno tarča kritik, ker so kampanjo začeli prepočasi. Nizozemska je s cepljenjem začela v sredo, prva oseba, ki je prejela cepivo, pa je bila 39-letna medicinska sestra v domu za ostarele.

(mbo)

 

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: