“Nikakor ne smemo prezreti dejstva, da je ta vlada prej zaprla šole kot casinoje, da so odprte cerkve in fitnesi, zaprti pa vrtci in osnovne šole. 10 mesecev je dovolj časa, da se zagotovi ustrezno razkuževanje, dodatni kadri, pleksi ločilne stene. Je dovolj časa, da se uvede dvoizmenski pouk, rotacije na 7 dni ali drugi alternativni ukrepi,” je po današnjem srečanju PV Janeza Janše s šolniki povedal dr. Jernej Pikalo, podpredsednik Socialnih demokratov.

Po oceni stranke SD, se je vlada ujela v lastno zanko, saj naj bi bili za stanje, ko so otroci doma že 75. dan, krivi vsi drugi, le vlada ne. “Neučinkovitih ukrepov namreč niso sprejemali ne učenci, ne šolniki, ne starši, ne epidemiološka stroka, ampak vlada. Sedaj bi pa naj za to stanje bili krivi vsi drugi, samo vlada, ki je nesposobna upravljati z epidemijo, ne,” je še dejal Pikalo.

“Vlada je še vedno brez načrta! Šole so prevelik in preveč kompleksen sistem, da bi se z njim stihijsko upravljalo. Šol prav tako ni mogoče odpirati preko Twitter sporočil v četrtek zvečer. Potrebujemo jasen načrt, jasen scenarij, podprt s kadrovskimi in finančnimi sredstvi, da se bodo šole lahko odprle. Namesto, da se vlada ukvarja z izjavami in deklaracijami, naj operativno poskrbi, da bo odprtje šol mogoče na varen način,” je bil jasen Pikalo.

S tem pa vlada ustvarja zmedo in stisko, ker je brez načrta, ker staršem, učencem, učiteljem iz tedna v teden ni jasno, kaj sledi, je izpostavil in dodal, da se bodo pravi rezultati teh stisk šele pokazali. Pri tem se Pikalo, ki v SD pokriva tudi področje strokovnih svetov za razvoj, sprašuje, kdo bo odgovarjal za vse psihosocialne težave pri otrocih?

Kot so pri stranki SD jasno opozorili tudi na svoji spletni stranu, Pikalo danes v imenu Socialnih demokratov vlade ni pozval k odprtju šol, čeprav si tega vsi želimo, je pa jasno pozval, da končno pripravi načrt ukrepov in pomoči, da bo odprtje šol mogoče v roku 10 dni.

“Ne čez noč, ampak na organiziran, varen, prilagojen in usklajen način. Šole bi morali zapirati zadnje in odpirati prve,” sklenejo pri SD.

(mbo)