Zagrebški “Jutarnji list” v današnji spletni izdaji prinaša nadvse zanimivo zgodbo, povzeto po časopisu “The Arizona Republic”.

Ta se ukvarja z bizarnimi liki, ki so prednjačili v sinočnjem nekajurnem zavzetju prostorov ameriškega kongresa. Najbolj izpostavljen med njimi- eden tistih, ki se bo svetovni javnosti najbrž res vtisnil v kolektivni spomin- je bil vsekakor moški, z obrazom, pobarvanim v rdečo, belo in modro barvo. Nič čudnega, boste rekli, gre za barve ameriške zastave, a tu se opisovanje šele prav prične: čeravno belec, je bil v indijanski opravi, za nameček z vikinškim pokrivalom iz živalske kože in bivoljimi rogovi na glavi. Gol do pasu, kajpak.

“Q Šaman” kot osrednja podoba sporočila za javnost Ljudmile Novak, slovenske poslanke v EP.

No, v sredo popoldne naj bi v taki opravi po kongresu kolovratil Jack Agnelli, malo znan in ne preveč uspešen pevec in igralec iz Arizone, med svojimi sledilci bolj znan kot “Q Šaman” . Priče trdijo, da je to počel z megafonom v eni in mobilnim telefonom v drugi roki, sebke (selfije) pa je po prostorih kongresa snemal, kjer koli se je dalo. Agnelli je sicer vodja zarotniškega (conspiracy) gibanja “QAnon”, ki ga je FBI že pred časom uvrstil na seznam potencialno nevarnih organizacij.

“QAnon” je, kot piše Faktograf, izpeljanka iz “Q Anonymous”, kar v dobesednem prevodu pomeni “anonimni Q”. No, da temu več ne bo tako, je “šaman” poskrbel kar sam, sicer pa spletna družbena omrežja (FB in druga) bitko z njimi bijejo že kar nekaj časa; kljub prepovedi na tisoče njihovih strani in objav, naj bi bili podpore deležni s strani ameriške desnice in celo samega odhajajočega predsednika Trumpa, kar naj bi jim omogočilo politično preživetje.

Prav sledilci “QAnona” so tisti, ki so v minulem obdobju (in po še zmeraj nepotrjeni Bidenovi volilni zmagi) odigrali pomembno vlogo v stopnjevanju nezadovoljstva in protestih, imenovanih “Stop Theft”. Sinoči so številni privrženci tega gibanja oblegali Kapitol kot “prvi korak” v nekakšni državljanski vojni, pa poroča Business Insider.

“Q Shaman” je sicer eden izmed mnogih likov v živahnem svetu QAnona, katerega dela navdihujejo in vplivajo na številne, zato je malo znani igralec iz Arizone v gibanju precej priljubljen. Morda je tudi zato v sredo popoldne pred kongresom slednjič ljudi pozval k razhajanju, je poročal New York Times.

V kaj sicer verjamejo sledilci tega gibanja?! Med drugim menijo, da predsednik Trump vodi tajno vojno proti močni satanski pedofilski verigi in proti ljudem-kuščarjem (lizzards), ki dejansko vladajo svetu, kar je sicer znana teza britanskega konspirologa Davida Ickea, ki pa je predvsem simbolična in ima svoje korenine še v ameriških psihedeličnih gibanjih v 60-ih prejšnjega stoletja. Že mesece ponavljajo, da je Trump na volitvah zmagal, a je bil oropan, zato ni nikakršno presenečenje, da so se tudi udeležili včerajšnjega masovnega protesta, ki jih MSM opredeljujejo kot poskus državnega udara.

Donald Trump naj bi bil njihove udeležbe vesel in menda pogosto deli njihove objave, polne neverjetnih teorij zarote, še navajajo ameriški mediji.

(mbo)