Ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu trajno onemogočili objave na omrežju Twitter: kronologija

Današnja naslovna vest večine svetovnih medijev je prav gotovo sinočnja ukinitev TW računa predsednika ZDA, Donalda Trumpa, ki se poslavlja od mandata in pozicije. Kot so sporočili predstavniki omenjenega omrežja, se je to zgodilo zaradi tveganja nadaljnjega spodbujanja nasilja.

“V sredo smo- še posebej glede na grozljive dogodke v zadnjih dneh- jasno povedali, da bi lahko dodatne kršitve pravil povzročile prav ta postopek”, so dodali v sporočilu javnosti.

Obvestilo omrežja Twitter o trajnem suspenzu računa predsednika ZDA.

Trump je bil namreč na omenjenem omrežju po izgredih pred kongresom, ki so terjali 5 življenj ( naknadno je v bolnišnici ranam podlegel tudi eden od policistov, ki so varovali zgradbo kongresa), le začasno suspendiran, a je družba očitno sklenila, da zanj zgolj opozorilo ne bo zadostovalo. Bela hiša doslej še ni komentirala ničesar.

Facebook in Instagram sta mu podaljšala suspenz

Že v četrtek pa sta se družbeni omrežji Facebook in Instagram odločili, da podaljšata začasno ustavitev računa ameriškega predsednika Donalda Trumpa še za najmanj dva tedna in to vsaj dokler ne bo končan prenos oblasti na novega predsednika Joeja Bidena.

Do odločitve je prišlo po tem, ko se je Facebook odločil za 24 urni suspenz Trumpovega računa, da bi ustavil neutemeljene Trumpove obtožbe o kraji na predsedniških volitvah, zaradi katerih je stotine njegovih podpornikov vdrlo v stavbo kongresa.

Trumpu je na omrežju TW sledilo slabih 89 milijonov uporabnikov.

Nazaj k Twitterju. Trumpov račun je bil razvpit tudi zaradi dejstva, da je sledil zgolj 51-im osebam, njemu samemu pa skoraj neverjetnih 89 milijonov. Veljal je za kažipot vsem ostalim populističnim, strmo se vzpenjajočim javnim osebnostim, po katerem mora število sledilcev najmanj nekaj stokrat presegati število sledečim. Vendarle se je slednjič izkazalo, da bosta Trumpovi petkovi objavi njegovi zadnji na tem družbenem omrežju.

Poslednja tvita sta kršila pravila Twitterja, ker sta poveličevala nasilje, so sporočili iz družbenega omrežja in dodali, da jih je “treba brati v okviru širšega dogajanja v državi in ​​na način, da bi lahko predsednikove izjave mobilizirale različno občinstvo, vključno s spodbujanjem nasilja, kar je v okviru vzorca vedenja, ki je viden iz njegovega profila v zadnjih tednih”.

Kratek skok v zgodovino objav

Trumpov prvi tvit je bil seveda nagovor njegovih podpornikov. “75.000.000 ameriških domoljubov, ki so glasovali zame, America First in Make America Great Again, bo odmevalo še dolgo v prihodnosti. Ne bodo nespoštovani ali na kakršen koli način neupravičeno obravnavani!!!”, bi še najbolje glasil prevod povzetega zapisa takratne objave.

Tvorci humoristične animirane serije “The Simpsons” naj bi z napovedjo prihodnosti spet zadeli.

Poslednji čivk se je nanašal na dejstvo, da se Trump ne namerava udeležiti inavguracije novega predsednika Joeja Bidena. Pri Twitterju so dejali, da bi na inavguracijski tvit lahko gledali tudi kot na nadaljnji poskus razpihovanja trditev, da volitve niso bile zakonite in bi si ga celo lahko razlagali na način, da bi bila inavguracija “varna” tarča nasilja, k(j)er Trump enostavno ne bi bil prisoten.

Druga izjava o ameriških domoljubih nakazuje, da “namerava še naprej podpirati, opolnomočiti in zaščititi tiste, ki verjamejo, da je zmagal na volitvah,” poudarja Twitter.

Trump tako izgublja odmeven megafon na družbenih omrežjih, medtem pa naj bi bilo na udaru tudi omrežje “Parler“, kamor bi se utegnila preseliti večina Trumpovih podpornikov, ki jih štejejo v desetinah milijonov.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: