Nekaj trenutkov po pol enajsti zvečer je na spletnih omrežjih v Sloveniji, predvsem pa na Hrvaškem, ponovno završalo. Področje med Petrinjo in Siskom je namreč okoli 22.30 stresel nov potresni sunek, ki je imel magnitudo 4,5 po Richterju, intenziteta v epicentru, ki so ga zaznali 15km JV od Siska, pa je dosegla VI. stopnjo po EMS lestvici.

Večina hrvaških medijev poroča, da je potres trajal kratek čas, intenzivno pa so ga čutili tudi v Zagrebu. Drugih posebnosti ne navajajo, razen zdaj že standardnih objav navodil in priporočil strokovnih služb. Po podatkih Agencije RS za okolje pa so potres čutili tudi prebivalci vzhodne in osrednje Slovenije. Na Arsu ocenjujejo, da intenziteta potresa v Sloveniji ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici.

Objava EMSC na omrežju Twitter.

Iz Urada za seizmologijo so še sporočili, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic ob 22.29 zabeležili potres magnitude 3,9 v bližini Zagreba (Hrvaška), približno 141 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci vzhodne in osrednje Slovenije. Učinki potresa v Sloveniji so, kot že omenjeno, ocenjeni na IV. stopnjo po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Širše območje Petrinje je 29. decembra prizadel rušilni potres z magnitudo 6,2. Kasneje je ta predel streslo še več popotresnih sunkov, do včerajšnjega dne skupno kar 574. Najmočnejši med njimi je pred dnevi dosegel 5,3 stopnje po Richterjevi lestvici, sledi nocojšnji, sicer pa je že kazalo, da se tla na tem območju umirjajo, saj so zadnji sunki dosegali jakost do 1,7 po že omenjeni lestvici.

(mbo)