Cepivo, ki sta ga v boju proti zloglasnemu virusu COVID-19 razvili Univerza v Oxfordu in AstraZeneca, ni bilo prvo potrjeno s strani britanskih regulatorjev; zdravstveni uslužbenci so skoraj štiri tedne prej za uporabo že odobrili tisto proizvajalca Pfizer-BioNTech, pišejo pri znameniti ameriški reviji Time.

In tudi ni najbolj učinkovito – klinična preizkušanja 3. faze kažejo, da le približno 70% časa preprečuje simptome COVID-19, kar niti ni tako vzpodbudno v primerjavi s približno 95% Pfizerjevega cepiva, podobne rezultate pa daje tudi tisto od Moderne, ki je dovoljeno v ZDA, ne pa tudi v Združenem kraljestvu.

A zelena luč, ki jo je tik pred koncem minulega leta prižgala BMHPR (britanska regulativna agencija za zdravila in zdravstvene izdelke), kmalu po 30. decembru pa ji je sledila še indijska odobritev, bi lahko pomenila velik korak pri udejanjanju osnovnega cilja: da bo pandemija COVID-19 kmalu pod nadzorom po vsem svetu. Spomnimo: minuli ponedeljek so v Veliki Britaniji prebivalcem že začeli dajati prve odmerke omenjenega cepiva, v ZDA in številnih drugih državah pa testiranja še vedno potekajo.

Photo by cottonbro on Pexels.com

Pri Time poudarjajo, da je to še posebej pomembna novica za države v razvoju, saj je cepivo cenejše in enostavnejše za rokovanje in shranjevanje. Prav azijske, afriške in južnoameriške države v razvoju so bile tiste, ki so največ stavile na skupno sodelovanje slavne britanske univerze in britansko-švedskega proizvajalca zdravil. “Če je cepivo dovoljeno za uporabo in ga na široko uvedejo po vsem svetu, je to res začetek konca pandemije,” je povedal Ben Cowling, epidemiolog na univerzi v Hongkongu.

In v svojem razmišljanju ni osamljen, saj ima cepivo “Oxford-AstraZeneca” po do sedaj znanih podatkih kar nekaj nezanemarljivih prednosti.

Prva in vsekakor zelo pomembna je, da je poceni. Pri AstraZeneci so namreč javno obljubili, da s pandemijo ne nameravajo zaslužiti oz. se z njo okoristiti. Posledično naj bi bila cena za cepivo enaka po vsem svetu: od 3 do 4 dolarje na odmerek. Za primerjavo: cepivo, ki ga je razvila Moderna, bo stalo med 25 in 37 dolarji na odmerek, tisto Pfizerja pa približno 20 dolarjev, prav tako na odmerek, za uspešno cepljenje pa seveda potrebujete dva.

“Odobritev tega cepiva je prelomnica v borbi s pandemijo, ker je bilo namerno razvito tako, da doseže globalni učinek; ta vključuje tudi ljudi, ki živijo v najrevnejših regijah sveta, v najbolj kočljivih, krhkih življenjskih razmerah,” pa je ob tem dejala Helen Fletcher, profesorica imunologije na londonski šoli za higieno in tropsko medicino.

Photo by Artem Podrez on Pexels.com

Drugič, lažje ga je prevažati in skladiščiti. Pfizerjevo je, denimo, treba hraniti v specializiranih zamrzovalnikih pri -70 °C (-94 ° F), Oxford-AstraZeneca pa zahteva le standardno hlajenje in bo obstojen do šest mesecev. Cepivo Morderne pa se lahko shranjuje pri običajnih temperaturah zamrzovalnika in shrani v hladilniku do 30 dni po odtajanju.

Tretjič – na voljo ga bo veliko več. AstraZeneca in Oxford sta skupaj s proizvajalci po vsem svetu proizvedla že milijone odmerkov, družba pa upa, da bo samo leta 2021 ustvarila najmanj 3 milijarde doz. Ob sedanjem režimu cepljenja in prejemu dveh odmerkov to zadostuje za cepljenje skoraj 20% svetovnega prebivalstva. Pri enem od pogodbenih proizvajalcev ( The Serum Institute of India), kjer izdelujejo cepivo za COVID-19 posebej za države v razvoju, so že potrdili proizvodnjo kar 50-ih milijonov odmerkov in pravijo, da lahko obseg proizvodnje podvojijo že z marcem.

Kar 2 milijardi odmerkov cepiva bo namreč človeštvu zagotovil COVAX, konzorcij 190-ih svetovnih vlad

Pa konkurenca?! Pfizer, ena največjih svetovnih farmacevtskih družb, si je zastavila cilj, da do konca leta 2021 proizvede kar 1,3 milijarde odmerkov. Pri Moderni upajo na proizvodnjo med pol in 1 milijardo odmerkov. Vzpodbudne številke pa je treba obravnavati z rezervo: bogate države so že rezervirale večino pričakovane oskrbe s cepivom omenjenih proizvajalcev zase. “Rezervacije so že sprejete, zato za zdaj cepiva ne bodo na voljo v večini držav s srednjimi in nizkimi dohodki,” pravi dr. Chandrakant Lahariya, epidemiolog iz Delhija in avtor knjige o indijskem boju proti COVID-19.

Kar seveda ponovno v ospredje postavlja cepivo Oxford-AstraZenece. Kar 2 milijardi odmerkov cepiva bo namreč človeštvu zagotovil COVAX, konzorcij 190-ih svetovnih vlad, oblikovan za pomoč pri svetovni distribuciji cepiv proti COVID-19.

(mbo, po reviji “Time”)