Hrvaški gostinci na vlado naslovili zahtevo po odprtju kavarn, bistrojev, restavracij in fitnesov

Splitska “Slobodna Dalmacija” je v današnji spletni izdaji obširno predstavila omenjeno zahtevo, ki utegne biti zaradi podobnih razmer nadvse zanimiva tudi za slovensko javnost in poslovne kroge.

Z majhno, a pomembno razliko- na Hrvaškem se epidemiološka situacija izboljšuje, v Sloveniji pa najmanj stagnira, čeravno so pri nas v veljavi bolj stroge omejitve. Prav zaradi omenjenega dejstva- velikega števila državljanov, ki so že preboleli korono, pa tudi napredujočega cepljenja najbolj rizičnih skupin- pa predvsem gostinci zahtevajo sprostitev ukrepov.

V zahtevah so se jim pridružili še ostali turistični delavci, pa obrtniki, prevozniki ter lastniki fitnesov in športnih klubov, kot željeni datum pa navajajo prvi februar, je za splitski časopis potrdil Hrvoje Bujas, predsednik poslovnega kluba “Glas podjetnikov”.

Hrvaške restavracije trenutno samevajo.

Obstoječe ukrepe, med katerimi je tudi popolno zaprtje gostinskih lokalov, so hrvaške oblasti podaljšale do 31. januarja, po vladnih hodnikih pa se špekulira, da bi tako lahko ostalo vse ​​do prvega marca, morda celo aprila, vse pa zato, da bi Hrvaška v čim boljši post-epidemični kondiciji pričakala turistično sezono, ki se tradicionalno prične z velikonočnimi prazniki.

Domneve je potrdilo tudi nekaj ​​splitskih gostincev, ki ne verjamejo, da bodo z delom pričeli že kmalu; pravijo, da so bili obveščeni, da bo z odprtjem treba počakati še vsaj 30-50 dni, kar časovno sovpada z prej omenjenim. Pravzaprav so mnogi od njih v poslovnem smislu že odpisali tako marec kot april, vendar kljub temu menijo, da imajo vso pravico izvedeti za okvirne načrte vlade in štaba. Od tega je namreč odvisno njihovo tržno preživetje.

Na obstoječi seznam dodajamo sproščanje vsebin za otroke in organizacije, ki se s tem ukvarjajo.

“Kar predlagamo, pravzaprav zahtevamo, je postopno odpiranje. Na obstoječi seznam dodajamo sproščanje vsebin za otroke in organizacije, ki se s tem ukvarjajo. Zdravstvena situacija se je namreč zaradi vsega uvodoma naštetega zelo izboljšala, prav vsi pa smo v preteklosti že dokazali, da spoštujemo predpisane ukrepe o medsebojni razdalji in obveznem razkuževanju.”

Bujas je povedal, da njihovo združenje šteje kar 15 tisoč članov, od tega je 35 odstotkov tistih, ki poslujejo v gostinskem sektorju, kar seveda pomeni, da trenutno slabo ali sploh ne poslujejo.

Kar se še najbolj kaže s številom brezposelnih; omenjeni sektor jih trenutno šteje kar 160 tisoč, že kmalu pa bi se številka lahko dvignila na 200 tisoč. “Okoliščine so res težke, državna pomoč zamuja, zgolj četrtina naših članov jo je prejela komaj za november, le peščica za december,” je dodal Bujas.

Trenutno stanje bi lahko trajalo vse do aprila.

Nadaljnja odrekanja države pričakujejo tudi v spremenjeni stopnji DDV, ki naj- tako turistični delavci- v bodoče znaša zgolj 13% in to za celoten turistični sektor. Omenjeno naj velja tudi za turistične in potniške agencije, ki beležijo padec prometa v višini 80%. “Tisti, ki svojih vrat še niso zaprli, so na dihalnih aparatih,” je realnost karikiral Bujas. Zalog ni več, zatrjuje, pomoči pa tudi.

Kako dvojna merila imajo oblasti, sicer ne samo na Hrvaškem, pa dokazuje ravno primer s potresom prizadete Banovine. Na tamkajšnjem območju se v tem trenutku nahaja približno 150 kuharjev, pa seveda tudi drugih gostinskih delavcev, ki v potresu prizadetim dnevno dobavijo na tisoče toplih obrokov. Še sto jih dela v drugih restavracijah, kjer skrbijo za distribucijo približno 5000 obrokov.

“Vse to počno brezplačno, z lastnimi sredstvi, s svojimi zaposlenimi, s svojimi prihranki. In se ne pritožujejo. Pomembno je, da delajo, čeravno so razmere pogosto kaotične. Enakega dela v nadzorovanih pogojih pa oblasti, žal, ne dovolijo,” se čudi Bujas.

(mbo)