Da ima usoda smisel za ironijo že vemo, pandemija SARS2-CoV-2 pa to samo potrjuje. Na okroglo obletnico prve uradno zabeležene smrti zaradi novega koronavirusa je svetovna znanost postregla z nekaj več kot zanimivimi ugotovitvami. Prva med njimi se nanaša na relacijo Kitajska- Italija in prenos okužb iz Azije v Evropo!

Italija potrjena kot država s prvim evropskim primerom okužbe, a že v začetku novembra 2019

Prva oseba, ki so ji v Italiji postavili diagnozo covid-19, nikakor ni slavni maratonec iz Lombardije, ki je bil iz bolnišnice odpuščen šele po nekaj mesecih preživetih na respiratorju. Tudi ne komaj štiri leta star otrok iz Milana, katerega simptome so diagnosticirani 21. novembra 2019. Štafetno palico prve okužene je zdaj prevzela 25-letna ženska, prav tako iz Milana, ki pa je kožno biopsijo zaradi atipičnega dermatitisa opravila že 10. novembra predlani.

Zdaj so znanstveniki- poroča rimska “la Repubblica”, ki se pri pisanju sklicuje na članek, objavljen v znanstveni reviji British Journal of Dermatology – prav v tem vzorcu našli SARS-CoV-2, koronavirus, ki povzroča covid-19. Raziskavo je izvedla znanstvena skupina z državne univerze v Milanu, ki jo je koordiniral Raffaele Gianotti, pri čemer so uporabili vire Evropskega onkološkega inštituta in Italijanskega diagnostičnega centra.

Pod mikroskopom so pregledali biopsije atipičnih dermatoz, opravljene v zadnjih mesecih 2019, za katere še ni bila postavljena dokončna diagnoza. V primeru omenjene mlade dame je vzorec kože, kot pišejo raziskovalci, pokazal genska zaporedja ribonukleinske kisline (RNA), značilna za SARS-CoV-2, še navaja hrvaški Jutarnji list, ki je povzel obe omenjeni objavi.

Photo by Chokniti Khongchum on Pexels.com

V konkretnem primeru so spremembe na koži izginile po petih mesecih, drugih simptomov pa pri nulti pacientki, za katero vse do danes niso vedeli, da to sploh je, niso opazili, prav tako jih ni prijavila sama. Serološki test, opravljen junija lani, je v krvi pokazal protitelesa, povzročena s covidom-19. Italijanski raziskovalci zdaj na podlagi vpogleda v znanstveno in strokovno literaturo trdijo, da je to najzgodnejši doslej znan primer okužbe s covid-19 na svetu.

Podatkov o tem, ali je prebivalka Milana kdaj obiskala Kitajsko ali kako drugače uživala netopirje, še ni. Živi pa v Milanu številčna kitajska skupnost, katere pripadniki s Kitajsko vzdržujejo redne stike. Kitajska je prav včeraj, na obletnico prve registrirane žrtve zaradi posledic okužbe z novim koronavirusom, napovedala, da bo sprejela delegacijo Svetovne zdravstvene organizacije, ki bo raziskala, kako se je SARS-CoV-2 sploh pojavil na Kitajskem.

Po uradnih statistikah je do včeraj v Italiji zaradi covid-19 umrlo kar 78.755 ljudi.