Po poročanju ameriške medijske korporacije ABC so danes v Rusiji prvič izolirali tako imenovani angleški sev virusa, za katerega velja, da je zelo nalezljiv, sicer pa bistveno ne odstopa od drugih sevov novega koronavirusa. Prisotnost virusa je bila ugotovljena pri štirih ruskih državljanih, ki so domov pripotovali prav iz Združenega kraljestva. Drugih podrobnosti zaenkrat ne navajajo.

Prav tako danes so prisotnost omenjenega seva virusa potrdili tudi v Mehiki, še poroča ABC.

Sev, imenovan B117, je bil potrjen pri 56-letnemu tujemu državljanu, ki je 28. decembra lani v Mexico City pripotoval iz Amsterdama, že naslednji dan pa pot nadaljeval v severovzhodno mesto Matamoros. Po besedah Joseja Luisa Alomije Zegarre, ​​mehiškega predstojnika za epidemiologijo, je bil posameznik ob prihodu v državo povsem asimptomatičen.

Po poslabšanju stanja in pozitivnem testiranju na COVID-19 je bil moški prejšnji teden sprejet v neko mehiško bolnišnico, kjer je še vedno intubiran, je še povedal Zegarra, ki je dodal, da je genomsko zaporedje pacientovega vzorca nedvomno potrdilo že omenjeni sev B117. V Mehiki je bilo do sedaj dodatno testiranih že več kot 500 sumljivih “britanskih primerov”, vendar vse do omenjenega seva niso zaznali.

Mehiške zdravstvene oblasti skrbno spremljajo tudi bolnikove stike, vključno z ljudmi, ki so potovali z istim letom. Dva posameznika, ki sta sicer kazala simptome okužbe, sta bila na sledečih testiranjih na covid- 19 negativna, preostalih 31 pa je brez simptomov, a ostajajo izolirani. Še 12 drugih zdravstveni delavci niso uspeli izslediti, je zaključil Zegarra.

Zelo nalezljiv “angleški sev” sicer prevladuje v Londonu in drugih delih jugovzhodne Anglije, potem ko je bil septembra 2020 identificiran v angleški grofiji Kent. Varianta B117 je bila od takrat odkrita v več kot ducat drugih državah.

(mbo)