Po poročanju ruske televizije RT se namerava spletni velikan pridružiti ukrepom, ki jih je zoper nekatere republikanske zastopnike v senatu, kakor tudi pravnike, ki delujejo na področju zakonodaje, uvedla vrsta korporacij iz ZDA. Razlog so seveda neredi na Capitol Hillu, ki naj bi jih ob potrditvi volilnih rezultatov zagrešili podporniki odhajajočega predsednika Donalda Trumpa. Tiskovna predstavnica korporacije, Jodi Seth, je glasovanje zoper rezultate volitev označila za “nesprejemljiv poskus spodkopavanja legitimnega demokratičnega procesa”.

“O svojih pomislekih sicer nameravamo razpravljati neposredno s člani kongresa, ki smo jih v preteklosti že podprli. O prihodnjih prispevkih pa bomo odločali na podlagi validacije njihovih odzivov,” dodajajo pri omenjeni korporaciji. Od slabih 1,3 milijona dolarjev, doniranih politikom v obdobju 2019- 2020, so pri Amazonu republikancem namenili približno polovico omenjenega zneska.

Na desetine tisočev dolarjev je med drugim prejelo tudi nekaj vidnih kongresnikov, med katerimi izstopa senator Sam Graves (Missouri), na seznamu pa so tudi njegovi republikanski kolegi Morgan Griffith (Virginia), Richard Hudson (Severna Karolina) in Elise Stefanik (New York). Vsi našteti so prejšnjo sredo oporekali potrditvi volilnih rezultatov. Njihovi manj znani strankarski kolegi so s strani Amazona praviloma prejemali enkratne donacije do višine 7.500 USD, pri čemer pa donirani zneski niso bili nikoli nižji od 2.500 dolarjev.

Amazonova napoved je sledila številnim podobnim ukrepom ameriških korporacij po nemirih na Capitol Hillu.

Ena takih je Dow Inc., kemični gigant, kjer prav tako ukinjajo donacije in sicer “vsem, ki so ugovarjali potrditvi volilnih rezultatov” ter v isti sapi dodali, da so “zavezani načelom demokracije in mirnega prenosa oblasti”. Seznam dopolnjujejo finančne ustanove Citibank, State Street Corporation, Commerce Bank in Mastercard, ki v opravičilo svojih potez navajajo iste razloge. Že prej so to storile družbe Marriott, Blue Cross in telekomunikacijski gigant AT&T. Drugi, kot spletni velikan Google, pa razvpiti banki Goldman Sachs in JPMorgan Chase, pa so donacije spornim politikom zgolj začasno suspendirale.

Ameriške korporacije v misiji reševanja ostankov ugleda političnih elit ZDA.

Nasilni nemiri na Capitol Hillu so v ameriškem političnem in poslovnem svetu sicer povzročili vrsto pretresov; medtem, ko so velika tehnološka podjetja zavoljo preprečitve večje politične škode hitela z blokadami Trumpa in njegovih podpornikov, naj bi po poročanju medijev škodo, a finančno, utrpela tudi mnoga med njimi. Samo družbena platforma Twitter naj bi bila vredna kar 4 milijarde USD manj kot pred “družbeno odgovornim odzivom na nemire”.

(mbo)