Hrvaška nogometna zvezda žrtev finančne prevare

Pranje denarja je bil primarni razlog, da je sodišče v Zagrebu včeraj na najmanj 18 mesecev zapora obsodilo dvojec Davor Bakovič- Čedo Mavrinac in s tem potrdilo obtožnico, ki ju je bremenila večje finančne prevare. Izpeljala sta jo tako, da sta z izkupičkom lažnih izvršb kupovala zlate palice, s čimer sta prikrila sled za denarjem. Obsojena sta bila še zaradi prevare in ponarejanja, Mavrincu (61) pa je sodišče odredilo tudi obvezno oz. prisilno psihiatrično zdravljenje.

Zadeva bi v morju podobnih najbrž kmalu utonila v pozabo, če ne bi vsebovala zanimive okoliščine oz. podatka. Ena izmed njihovih žrtev je bil namreč hrvaški nogometni reprezentant Tin Jedvaj, ki brani barve znamenitega Bayerja iz Leverkusna, ki je zaključek jesenskega dela letošnje bundesligaške sezone pričakal na prvem mestu.

Jedvaja so prevaranti- omenjeni dvojec namreč ni deloval sam, a sostorilcev hrvaški kriminalisti niso uspeli izslediti- nameravali olajšati za kar 1,3 milijona kun, kar preračunano znese skoraj 172 tisoč EUR. Sreča v nesreči: z njegovega bančnega računa so vzeli “le” pol milijona kun oziroma 66 tisoč eurov, ki mu jih morajo, skladno s sodbo, solidarno vrniti. Do vrnitve zneska v višini 1,9 mio HRK je upravičena tudi hrvaška finančna agencija Fina, medtem ko je nekaj oškodovanih podjetij odtujena sredstva že prejelo.

Zagreb: panorama. Fotografija je simbolična. ( foto: Aljoša Dragaš)

Zgodba je sicer klasična za kriminalni milje: neznana kriminalca sta novačila naivne in obubožane ljudi, praviloma z družbenih margin, ti pa so po opravljenih notarskih obveznostih postali direktorji/zastopniki slamnatih podjetij, preko katerih se je pral denar in izvajale druge nezakonitosti. Enemu od obsojenih so tako obljubili malodane neverjetno letno plačo v višini 400.000 HRK, kar znaša skoraj 53.000 EUR, kar je seveda sprejel, čeravno so ga na podpis pogodbe privabili z nenavadnim “bonusom”- brezplačno avtobusno vozovnico.

“Odpeljali so me tudi na banko, dokumentacijo pa sem odnesel v finančno agencijo. V nič nisem dvomil, ker je bilo vse pripravljeno vnaprej. Za odprtje podjetja sem jim dal fotokopijo svojih osebnih dokumentov. Dogovorili smo se, da podpišem še papirje za podjetje in tako sem postal direktor,” je opisoval obsojeni. V dogajanje je, sicer posredno, vpleteno tudi ljubljansko podjetje Moro&Kunst, kjer naj bi- ob Zlatarni Dodić– omenjeni prevzel vnaprej plačane zlate palice.

“Že dve leti in pol živim v Nemčiji in ker nisem pogosto na Hrvaškem, sem za opravljanje denarnih transakcij v mojem imenu pooblastil očeta,” pa je izpovedal Tin Jedvaj. “Oktobra 2016 me je poklical oče in vprašal, ali sem pred kratkim kjer koli dvignil kakšne večje zneske. Nekdo si je namreč na podlagi neke izvršbe z mojega računa izplačal kar pol milijona kun. Oče je o vsem obvestil policijo, saj se je izkazalo, da je bil denar izplačan na podlagi ponarejene dokumentacije,” pa je že ob koncu leta 2016 policijskim preiskovalcem povedal omenjeni nogometaš.

Tin Jedvaj v TW objavi nemškega prvoligaša FC Augsburg.

V dogajanje je vpleten tudi Tomislav Gakić, ki je s soprogo septembra 2015 ustanovil razvpito podjetje Andatog storitve. Slednjega je, da bi se izognil plačilu stroškov zapiranja, na predlog notarja kmalu prodal. “Notar me je poklical in rekel, da ima kupce za podjetje, zato sem prodajno pogodbo podpisal 20. septembra, novi kupec Čedo Mavrinac, ki ga nisem nikoli videl, pa je pogodbo podpisal šele naslednji dan. S tem podjetjem nisem imel več ničesar, so me pa po prodaji pogosto obiskovali posamezniki, ki so želeli več izvedeti o novem lastniku,” je izpovedal Gakić.

Po navedbah ostalih prič je bila prav družba Andatog storitve z novimi lastniki tista, ki je želela odkupiti večje količine zlata tudi na slovenskem tržišču in sicer od družbe Moro&Kunst v Ljubljani v protivrednosti 2,8 milijona hrvaških kun. V iskanju zlatih palic so se obrnili še na znano zagrebško zlatarno Dodić, od katere so slednjič odkupili kar 8 kilogramov zlata in zanj plačali 295 000 evrov. Osem palic zlata so denimo odpeljali kar s taksijem, kupili pa z že omenjenim denarjem, pridobljenim z lažnimi izvršbami, ki so bremenile Jedvaja in TD Cipro. Val lažnih izvršb je slednjič ustavila policija, ko je prejela več naznanil o morebitnem pranju denarja.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: