Potem, ko so včeraj iz Grčije in drugih predelov Balkanskega polotoka poročali o ekstremno visokih temperaturah za zimski letni čas, ponekod so dosegle tudi 31 stopinj Celzija, se toplo vreme nadaljuje tudi danes.

Nenavadno toplo vreme je tako številne prebivalce Grčije ponovno zvabilo na plaže in v parke in to navkljub ti. lockdownu, ki je v veljavi zaradi pandemije novega koronavirusa. Mediji pročajo, da so mnogi že pospravili topla zimska oblačila, slekli tudi majice in odhiteli na sončenje na plaže, ni pa jih bilo malo, ki so se celo kopali.

Temperature so sicer nekoliko nižje kot včeraj; v Atenah so tako termometri izmerili 23 °C, na Kreti pa so zabeležili še tri stopinje več (26 °C). Na številne plaže so se odpravile tudi policijske patrulje, ki pa so dogajanje le opazovale in preverjale ali množice ohranjajo socialno distanco.

Zaradi nenavadno toplega vremena je “lockdown” v Grčiji neuradno suspendiran.

Meteorologi poudarjajo, da je bilo v zadnjih 50 letih tako stanje zabeleženo le dvakrat in sicer v letih 1987 in 2010. “To enostavno ni normalno. V tem času lani je bilo zelo hladno,” je za Reuters povedal 65-letni Kyriakos Pitoulis. “Po drugi strani pa smo veseli, ker so ljudje v glavnem zaprti po svojih domovih in seveda želijo iti nekam ven. Ne morem preživeti celega dne doma,” je dodal.

Vroč zrak je v Grčijo prispel iz puščavskih predelov Afrike, že v nedeljo pa so- sicer ‘na soncu’- zabeležili celo do 31 °C. Vremenoslovci napovedujejo, da bo topla fronta trajala več dni. Mimogrede, povprečne januarske temperature se v Grčiji gibljejo med 0 in 10 stopinj Celzija.

Dodatno zanimivost vsekakor predstavlja dejstvo, da je hkrati mnoge druge dele Evrope zajel val izjemnega mraza. “Ta obdobje je noro! V Evropi, Španiji in drugje, vidimo sneg, mraz in katastrofe, tu pa imamo lep, sončen dan,” pa je za Reuters povedal še eden tistih, ki so redek vremenski pojav izkoristili za zimsko kopanje, Pavlos Vlachos.

(mbo)