Znano stališče zanikovalcev pandemije in ti. antivaxerjev je, da statistike umrlih ne dokazujejo kakšne bistvene razlike med obodbjem pred pandemijo novega koronavirusa in tistim po njej. Takšne, sicer nikoli povsem dokazane, “resnice” so se med plebsom kar dobro prijele, zato ne čudi, da večina svetovne znanosti omenjene opredeljuje kot novo obliko biološkega terorizma.

No, avstrijski državni statistični urad je z današnjo objavo uvodoma omenjene prav gotovo postavil na laž. Dopustiti je sicer treba možnost, da je statistika veda, ki se jo da najbolj prilagoditi, še posebej glede na zahteve naročnika in po možnosti hkrati tudi zelo dobrega plačnika, a v Avstriji je po uradno obdelanih podatkih lani umrlo 11 odstotkov več ljudi, kot znaša povprečje petih let pred tem. Umrlo je okoli 90.000 ljudi, med njimi pa je bilo 6300 tako imenovanih covidnih bolnikov. Od začetka letošnjega leta- v pičlih 14-ih dneh, torej- pa je covid-19 zahteval že 500 življenj.

Photo by Pixabay on Pexels.com

V pravkar minulem letu 2020 pa se je v naši severni sosedi znižala tudi pričakovana življenjska doba. V moški populaciji je znašala slabih 79 let (78,9), kar je 0,6 leta manj kot leta 2019. Tudi v Avstriji ženske nadživijo moške, lani je bila pričakovana življenjska doba slednjih tam 83,7 leta, kar pa je vseeno 0,5 leta manj kot predlani.

Glede na uradno sporočilo, se zdi, da so v Avstriji nad novimi izračuni kar malce zaskrbljeni. “To je največji padec pričakovane dolžine življenja, ki se običajno podaljšuje, od 50-ih let prejšnjega stoletja,” so danes še sporočili iz omenjenega urada.

(mbo)