Na včerajšnji tiskovni konferenci hrvaškega premierja Andreja Plenkovića so pojasnili nesporazum, ki je v javnosti sosednje države povzročil nemalo zmede.

Plenković je sprva povedal, da je telovadnice mogoče odpreti že pred 31. januarjem, nato pa se je popravil in dejal, da so vsi ukrepi v veljavi do 31. januarja in da bo vprašanje odprtja obravnavano šele za obdobje po tem datumu, mediji pa o vsem obveščeni, ko pride do tega.

Na Hrvaškem so veljavnost trenutnih ukrepov podaljšali do 31. januarja, zgolj da bi ugotovili, kako je na število okuženih in obolelih vplivalo praznično obdobje

“Premier je torej napovedal, da se bodo ukrepi sprostili odvisno od epidemioloških razmer, a šele po 31. januarju. Tako je celoten paket ukrepov (vključno z zaprtjem šol in objektov za šport in rekreacijo) podaljšan vsaj do tega datuma in tu sprememb ni,” so še pojasnili vladni predstavniki.

Vendarle pa je po zatrjevanju virov, ki so blizu zagrebškemu Jutarnjemu listu, vse nared, da bodo telovadnice, fitnes centri in celotno področje rekreacijskega športa skoraj zagotovo začeli delovati že 1. februarja, še posebej, če se bodo nadaljevali tako ugodni epidemiološki trendi, torej če je incidenca pod 300 na 100.000 prebivalcev v 14 dnevnem obdobju.

Objekti za rekreativni šport bodo na Hrvaškem s 1. februarjem skoraj zagotovo spet v pogonu.

Hkrati so na omenjeni tiskovni konferenci predstavniki vlade pojasnili, da so se za podaljšanje celotnega svežnja ukrepov primarno odločili zato, da bi ugotovili ali bo prišlo do povečanja števila okuženih po praznikih, pa tudi po potresu, ki je prizadel območje Banovine.

Vendar do slednjega očitno ni prišlo, kažejo prvi rezultati, zato bodo ukrepi po 31. januarju skoraj zagotovo sproščeni. Da bodo med prvimi, ki jim bodo prižgali zeleno luč, telovadnice in fitnes centri ter ostali objekti za rekreativni šport, pa so potrdili tudi iz Banskih dvorov. Pod pogojem ohranjanja pozitivnega trenda, ki se kaže z upadom novih okužb, števila hospitalizacij in deleža pozitivnih med dnevno testiranimi. Zato hrvaška vlada še zmeraj poziva k previdnosti, da bi ohranila dobre rezultate in čimprej sprostila ukrepe.

(mbo)