Na današnji tiskovni konferenci ob vložitvi nezaupnice koalicije KUL, so prvaki opozicijskih strank spregovorili o motivih zanjo. Najprej je k mikrofonu pristopil Karl Erjavec, predsednik DeSUS-a, ki ga omenjeni širši javnosti še vedno predstavljajo kot bodočega mandatarja.

Naštel je nekaj zdaj že standardiziranih puhlic, po katerih se je Slovenija oddaljila od držav jedrne Evrope. “Preprečiti moramo kršenje temeljnih ustavnih načel, kot je vpletanje v pravosodje , v svobodo medijev, policijo,” ter “mednarodni položaj Slovenije je drugačen kot v preteklih 30 letih, naši partnerji so države, ki imajo težave z vladavino prava.”

Seveda ni pozabil omeniti pandemije novega koronavirusa, ki je- vsaj tako gre sklepati po Erjavčevih besedah- dokazala, da je bila Slovenija nanjo popolnoma nepripravljena. “Glavni problem je, da je vlada neuspešna proti epidemiji covida-19. Številke so jasne. Kar se tiče drugega vala, smo najslabši na svetu. Vlada bi morala sama odstopiti glede na objektivne okoliščine. Ne sprejema učinkovitih ukrepov in z njimi povzroča zmedo, tako da ljudje ukrepom ne zaupajo.”

Luka Mesec (Levica), Tanja Fajon (SD) in Alenka Bratušek (SAB) so v svoje ekspozeje dodali še Donalda Trumpa. Prvi neposredno, drugi omenjeni posredno.

Na povedano se je nadovezal nekdanji PV Marjan Šarec (LMŠ), ki je- spomnimo- s položaja odstopil prav v trenutku, ko je prvi val pandemije potrkal na vrata Slovenije. Le 42 zbranih podpisov je med drugim opravičeval tudi s temi besedami: “Mi smo opozicija, mi nismo vlada. In delo opozicije je, da opozarja na napake, da aktivno tudi deluje v okviru parlamentarne demokracije in ko je zadeva predaleč, da tudi ukrepa. In mi ukrepamo. Vlagamo konstruktivno nezaupnico z 42 podpisi in na dan glasovanja se bo tako izkristaliziralo, kdo je za normalno državo, kdo je za državo, kjer se novinarji ne bojijo, kjer je STA normalno financiran, kjer ne gledamo vladnih predstavnikov vsak dan, kako se sami posmehujejo svojim ukrepom. Maske gor, maske dol.”

Malodane enakega mnenja o trenutni politično- zdravstveni krizi so bili tudi Luka Mesec (Levica), Tanja Fajon (SD) in Alenka Bratušek (SAB), ki so v svoje ekspozeje dodali še Donalda Trumpa. “Vlada slabo opravlja z epidemijo, imamo največjo umrljivost v svetu, najdaljše zaprtje v državi, močno so ogrožene naše državne institucije, neodvisne institucije, mediji. Vse, kar se v ozadju dogaja, je škodljivo. Skrbi me, da če se bomo čez leto in pol zbudili v državi, v kateri nas bo strah,” je med drugim povedala Fajonova.

Mesec je šel v oceni še dlje: “Upam si reči, da smo s tretjo vlado Janeza Janše po desetih mesecih prišli do najnižje točke samostojne Slovenije. To se ni zgodilo zaradi zunanjih dejavnikov, to se ni zgodilo zaradi koronavirusa, niti zaradi krize, ki ta virus spremlja. To se je zgodilo zaradi politične strategije in načina delovanja Janeza Janše in te vlade. Kam to pelje, smo lahko lepo videli v ZDA, kjer se po štirih letih poslavlja predsednik Trump. Janša, ki je od njega vse kopiral, bo, verjemite, kopiral tudi naprej,” je bil oster prvak Levice.

Ne ravno samozavestna drža prvakov strank KUL koalicije.

Po vnaprej začrtani smeri je potem šla tudi Alenka Bratušek, ki se je najprej lotila Jelka Kacina: “Tukaj stojimo pred nami in se ne hecamo za razliko od vladnega govorca, ker so časi preveč resni in razmere preveč hude, da bi se lahko hecali. Pod konstruktivno nezupnico je 42 podpisov, tudi pet SAB-ovih, to je še vedno en glas več, kot jih ima obstoječa koalicijska pogodba, ki ima 41 podpisov.” 

Namignila je na “neslavne rekorde”, ki da si jih od marca naprej lasti Slovenija. “Na današnji dan imamo več kot 3100 mrtvih, več kot 1500 dnevno okuženih, če gledamo povprečje zadnji nekaj dni, najdlje imamo zaprte šole, imamo zgodovinsko visok javni dolg – 36,5 milijarde, vsak Slovenec je zadolžen za več kot 18.500 evrov, smo edina demokatična država, ki ima predsednika vlade, ki ne priznava rezultatov volitev in pravi, da so ukradene.” 

Bratuškova je izpostavila največje poražence minulega obdobja, ki da so “upokojenci” in “mladi”. Prvi, ker da slabo upravljanje s trenutno krizo plačujejo z življenji (“še posebej tisti v DSO-jih”), drugi pa “to krizo plačujejo z izgubljeno prihodnostjo”.

Bratuškova je skozi javno samospraševanje obrazložila še, zakaj tudi po četrtletju epidemije le-ta še ni pod nadzorom. “Ker ljudje tej vladi ne zaupajo in ta vlada krize rešila ne bo. Komunicirajo tako, da jim ljudje ne verjamejo, ukrepe sprejemajo brez soglasja stroke, sprejemajo jih iz dneva v dan, in še tiste, ki jih sprejmejo, se jih ne držijo. Ljudje tega preprosto ne razumejo in imajo vsega skupaj dovolj. Za piko na i nam predsednik vlade po treh mesecih predsednik vlade grozi še s popolnim zaprtjem. Težko bodo ljudje vse to prenesli,” je še povedala Bratuškova.

Vendar ostaja vtis, ki je KUL-ovce spremljal ves čas tiskovne konference in zaradi katerega nelagodja niso mogli skriti- da imajo zgolj 42 glasov in da v uspeh nezaupnice niti sami ne verjamejo, kar je Bratuškova skušala skriti na sledeč način: Tudi leta 2013 smo dokazali, da znamo stopiti skupaj, kadar gre za državo. Tudi takrat je bila situacija izjemno težka, tudi takrat je Janez Janša razlagal, da je on edini, ki lahko reši našo državo, pa smo dokazali, da znamo in zmoremo brez trojke. Takrat smo rešili državo pred bankratom in rešitev državi ter ljudem ponujamo tudi danes.”

(mbo)