Nekaj pred 11. uro je STA v krajši, širši javnosti dostopni in neplačljivi novici objavil, da je Policijski sindikat Slovenije včeraj podal kazensko ovadbo zoper ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in sicer zaradi objave osebnih podatkov in plač policistov, kar je po njihovem mnenju v nasprotju z zakonodajo. Sumijo ga kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov v povezavi z drugimi kaznivimi dejanji na škodo policistov.

Z razkritjem podatkov je, še nadaljujejo pri STA, po njihovi oceni nepooblaščenim osebam omogočil dostop do osebnih podatkov policistov in kriminalistov, s tem pa povzročil hudo motnjo v notranji varnosti države in varnosti schengenskega območja. A ni ogrozil le varnosti policistov in kriminalistov, ampak tudi varnost njihovih družinskih članov ter otrok in drugih državljanov, ki se družijo z njimi ali živijo v njihovi bližini.

Hojs ravnanja ni obžaloval, ampak se je celo zavezal, da bo z razkrivanjem podatkov nadaljeval, so zapisali.

Kar dela novico posebej zanimivo, je dejstvo, da so pri mariborskem Večeru skorajda sočasno objavili enako vest, a v njej dodali, da “Hojsu s tem manevrom ni uspelo “zlomiti” stavke zaposlenih v policiji, ampak je dosegel ravno nasprotno, so poudarili v sindikatu, ki je ovadbo vložil preko odvetniške družbe Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji.”

Prav Čeferin pa je tisti, ki ga simpatizerji strank vladne koalicije omenjajo kot resničnega možnega naslednjega mandatarja iz vrst sedanje opozicije in to potem, ko “Erjavec opravi umazano delo”, kot je bilo moč te dni zaznati v več spletnih objavah.

Objavo vseh spornih podatkov o zaposlenih v policiji bo sicer danes na nujni seji in za zaprtimi vrati obravnavala tudi komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. V ospredju bodo pomisleki glede vprašanja varstva osebnih podatkov in upoštevanja varnostnih protokolov. Kot je že znano, informacijski pooblaščenec kršitev varstva osebnih podatkov ni ugotovil.

(mbo)