Po poročanju AFP (Agence France-Presse) bo v Franciji od danes v veljavi še daljša policijska ura; začela se bo ob 18-ih in bo v veljavi do 6. ure naslednjega dne, kar pomeni, da se bo začela že dve uri prej kot do sedaj. Odhod od doma je dovoljen samo v primeru odhoda na delo ali zavoljo nujnih družinskih razlogov. Enako velja za trgovine, ki bodo svoja vrata morale zapreti najkasneje ob isti uri.

Daljša policijska ura bo v veljavi najmanj dva tedna, potem pa bodo oblasti presodile bodisi o podaljšanju bodisi o ukinitvi ukrepa. Za kršitev slednjega je zagrožena celo zaporna kazen. Uradni Pariz je tako sledil posameznim francoskim regijam, ki so daljšo policijsko uro že uvedle. Doslej je v državi s približno 67 milijoni prebivalcev umrlo okoli 70.000 covidnih bolnikov, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri slabih treh milijonih prebivalcev. Francija se zaradi slabe migrantske politike tudi sicer že dalj časa spopada z varnostimi težavami.

Avstrijski strokovnjaki so vladi predlagali podaljšanje lockdowna, delo od doma in nošnjo FFP2 mask tudi v zaprtih prostorih. Medsebojni razmak naj se z enega poveča na dva metra.

Glede na visoko število na novo okuženih in hitro širjenje ti. britanskega seva virusa, katerega prisotnost so že zaznali tudi v Avstriji, so se najpomembnejši avstrijski zdravstveni strokovnjaki in znanstveniki s predstavniki tamkajšnje vlade sestali na skupni seji, na kateri so analizirali trenutno epidemiološko situacijo in poskušali najti odgovor na vprašanje “Kdaj in kako odkleniti Avstrijo?!”. Kot okvirni datum spremenjenega režima so doslej navajali 24. januar.

Stroko so predstavljali vicerektor Medicinske univerze na Dunaju in vodja dunajskega Inštituta za laboratorijsko medicino, Oswald Wagasgner, infektolog Andreas Bergthaler iz Raziskovalnega centra za molekularno medicino in Herwig Ostermann iz raziskovalnega inštituta “Zdravje Avstrija”, virtualno pa se jim je pridružil še Erich Neuwirth, strokovnjak za statistiko.

Evropske države zaostrujejo ukrepe kot po tekočem traku. Brez Donaldovih nasvetov.

Strokovnjaki ostajajo pri svojem skupnem stališču, da je povprečno dnevno število na novo okuženih (2000) še zmeraj občutno previsoko za sproščanje ukrepov. Še več; vladi ne samo, da niso predlagali omejitev, pač pa celo zaostritev ti. lockdowna in sicer za obdobje od 24. januarja do najmanj 7. ali celo 14. februarja. Delo od doma naj se uvede, kjer koli se pač lahko, kot dva izmed dobrodošlih ukrepov pa predlagajo tudi obvezno nošenje zaščitnih mask FFP2 v zaprtem prostoru ter povečanje medsebojnega razmaka z enega na dva metra.

“Prednostni cilj Avstrije je vsekakor preprečitev angleškega in irskega scenarija,” je povedal Burgthaler, ki je dodal, da je britanski ( B.1.1.7) soj koronavirusa v Evropi že zelo razširjen in da je potrkal tudi na avstrijska vrata. Uradni Dunaj pravi, da bo skrbno spremljal razvoj situacije v svoji soseščini, pri čemer je izpostavil predvsem Češko in Nemčijo. Vendarle pa je v fokusu v tem trenutku Slovaška, kjer okužbe z mutiranim, britanskim sojem predstavljajo kar polovico vseh novih okužb.

(mbo)