Potem, ko je svetovno javnost včeraj pretresla novica, da je na Norveškem zaradi neželenih učinkov cepiva Pfizer / BioNTech Covid-19 umrlo najmanj 13 ljudi, ruska televizija RT danes nadaljuje z razkrivanjem ozadja šokantne novice.

Da pri vsem skupaj ne vidijo ničesar zaskrbljujočega, je danes povedal dr. Steinar Madsen, direktor telesa, ki pri Norveški agenciji za zdravila slednje tudi odobri. “Vsi so bili šibki in starejši ljudje, ki so imeli nenavadno močne reakcije na odmerke,” je dodal.

Norveška je sicer svoj program imunizacije na Covid-19 začela 27. decembra 2020 in tudi tam so stanovalci domov za ostarele na prednostnem seznamu cepljenja. V tem obodobju je- vselej kmalu po prejemu cepiva- umrlo 23 ljudi. Norveški zdravstveni strokovnjaki trenutno analizirajo vse take primere, zazdaj pa jih usodnim zapletom v zvezi s stranskimi učinki pripisujejo 13, poročajo lokalni mediji.

Photo by Andreea Ch on Pexels.com

Norveška sicer šteje več kot pet milijonov prebivalcev. Madsen je že pred tem dejal, da vsak teden v tamkajšnjih domovih za ostarele umre 350 – 400 ljudi in hkrati napovedal, da nekateri starejši ljudje morda ne bodo dobro reagirali na cepivo. “Kar se je slednjič pri oslabelih ljudeh z osnovnimi ali napredovalimi boleznimi tudi zgodilo,” je pojasnil. Poleg umrlih so zabeležili še 29 primerov, ko so prejemniki cepiva razvili pomembne neželene učinke, med njimi devet resnih primerov in sedem blažjih, je še poročal. Vsa cepiva Covid-19 sicer lahko občasno povzročijo neželene učinke, kot so vročina in slabost.

Norveški inštitut za javno zdravje je v začetku tega tedna posodobil smernice za cepljenje proti Covid-19, da bi s tem pridobil nove podatke in olajšal postopke. Dokument zdaj zdravnikom nalaga, naj temeljito ocenijo zdravstveno stanje stanovalcev domov za ostarele, preden jim odobrijo cepljenje. V smernicah je zapisano, da je korist od cepljenja “zelo majhna ali zanemarljiva” za zelo bolne ljudi, za katere se ne pričakuje, da bodo še dolgo živeli.

(mbo)