Zmagovalec minulih volitev za predsednika ZDA, Joe Biden, je s svojimi izjavami o “bolj prijazni priseljenski politiki” že sprožil prvi migrantski val in to pravzaprav še preden je prisegel. Karavane več tisoč migrantov naj bi se na svoji poti iz Srednje Amerike v ZDA že odpravile proti mehiški meji, k(j)er pričakujejo, da bodo po sredinem nastopu mandata Joeja Bidna deležni bolj prijaznega sprejema.

Samo v preteklem dnevu je iz Hondurasa v Gvatemalo vstopilo med 7000 do 8000 migrantov, je poročal Reuters, ki se sklicuje na gvatemalski urad za migracije. Video posnetki, ki jih je na svoji spletni strani objavila tudi RT, prikazujejo tisoče ljudi, ki se na gvatemalski meji prebijajo skozi policijski kordon.

“Na poti proti ZDA so opazili še dve veliki migrantski skupini, ki naj bi šteli po 5.000 posameznikov,” pa je v soboto v intervjuju za Fox News povedal ameriški komisar za carino in mejo Mark Morgan. “Prihajajo,” je dodal Morgan. “Začelo se je zelo zgodaj, kar pa- glede na retoriko prihajajoče vlade- ni nič nepričakovanega,” je še povedal in za nastalo situacijo posredno okrivil bodočo Bidnovo administracijo.

Gvatemalske enote na meji.

Spomnimo: Biden, ki naj bi prisegel 20. januarja, je že povedal, da namerava ob nastopu funkcije “takoj” uvesti nov ali pa spremeniti obstoječi zakon o priseljevanju. Kot je v petek poročal Los Angeles Times, naj bi le ta vključeval “pot do državljanstva” za 11 milijonov ilegalcev, ki že živijo znotraj meja ZDA, kar seveda pomeni tudi nekaj novih milijonov potencialnih volilcev.

V nasprotju s preteklimi Trumpovimi ukazi in predlogi pa Bidenov načrt ne vsebuje določb za poostren nadzor zunanjih meja ZDA, poroča omenjeni časnik. Izvoljeni demokratski predsednik sicer namerava ukiniti številne ukrepe, ki jih je za odvračanje ilegalnih migracij uvedel prav predsednik Donald Trump, vključno s pravili, ki migrante zadržujejo v Mehiki, medtem ko čakajo na sodno obravnavo v ZDA.

Ta je med svojim poslednjim obiskom meje v torek napovedal, da bodo načrtovane spremembe priseljenske politike privedle do “plime nezakonitega priseljevanja; vala, kakršnega še niste videli”. “Prihajajo, ker mislijo, da se cedita med in mleko,” je dejal.

Nova migrantska kriza se je, pričakovano, pričela še pred Bidnovo prisego. (screenshot)

Skupina priseljenskih aktivistov “Pueblo Sin Fronteras“, ki je v pretklosti že organizirala priseljenske karavane v smeri ZDA, finančno pa jo povezujejo z nekdanjim borznim špekulantom in milijarderjem Georgeom Sorosom, pa je prihajajočo Bidnovo upravo pozvala, naj “spoštuje svoje zaveze”. Bidnov prihod ustvarja priložnost za vlade držav Srednje Amerike, da razvijejo migracijske politike, ki “spoštujejo in spodbujajo človekove pravice prebivalstva v mobilnosti”, je dodala skupina.

Mehika je že napovedala, da bo- v skladu z obstoječim sporazumom z ZDA -skušala karavanam preprečiti prehod meje, varnost na slednji pa okrepila .

(mbo)