Kot je sinoči sporočila STA, so včeraj popoldne na Dunaju potekale večje demonstracije proti protikoronskim ukrepom v državi, ki se jih je udeležilo približno 10.000 ljudi. Protestniki so ob tem vlado pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza pozvali k odstopu.

Večina demonstrantov ni nosila zaščitnih mask in ni spoštovala pravil socialne distance, vključno z nekdanjim vodjo avstrijskih svobodnjakov in podkanclerjem Heinzem-Christianom Strachejem, so poročale številne svetovne agencije.

Avstrija je v boju proti covidu-19 trenutno sredi tretjega zaprtja države od lanskega marca, ko je Evropo (pri(zadel prvi val epidemije. Zaprte so šole, trgovine z nenujno dejavnostjo, koncertne dvorane in gledališča ter športni centri, ukrepi pa se bodo predvidoma še zaostrili.

Včerajšnji masovni protesti na Dunaju (screenshot).

Avstrijska vlada naj bi vsebino novih ukrepov v boju proti novemu koronavirusu tamkajšnji javnosti predstavila danes, po srečanju z zdravstvenimi strokovnjaki in predstavniki znanosti pa se predvideva, da bo Kurzeva vlada slednje podaljšala najmanj do sedmega, morebiti celo 14. februarja. Ob tem naj bi uvedla še obvezno nošenje mask FFP2 v zaprtih prostorih, povečanje obveznega medsebojnega razmaka na dva metra ter delo od doma, kjer koli je mogoče. Skupno so v Avstriji do včeraj potrdili 392.511 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 7053 covidnih bolnikov.

(mbo)