Spomnimo: Aleksej Navalni je v Nemčiji okreval po domnevnem poskusu zastrupitve lansko poletje. Z ženo Julijo sta danes zvečer skupaj s preostalimi potniki letalo zapustila še brez težav, te pa so nastopile, ko sta z avtobusom prispela do terminala.

Ruska zvezna služba za zapore je pridržanje potrdila. Navalni, ki je bil iskan zaradi kršitve pogojev iz prejšnje kazenske zadeve, bo ostal v priporu, vse dokler sodišče ne bo odločilo o predobravnavnih omejitvah zoper njega. Po poročanju nekaterih svetovnih medijev do tega ne bo prišlo pred 29. januarjem.

Letalo z Navalnim na krovu je sicer pristalo na moskovskem letališču Šeremetjevo, kamor je bilo preusmerjeno z letališča Vnukovo, kjer se je zbrala velika množica njegovih pristašev. Ker pa je tam prišlo do prerivanja med slednjimi in policijo, čemur je sledilo več aretacij, so se oblasti za omenjeno potezo odločile iz varnostnih razlogov. Med drugimi sta bila aretirana tudi njegova tesna sodelavca, aktivistka Ljubov Sobol in borec proti korupciji Ruslan Šavedinov.

Zaradi manjših neredov na letališču Vnukovo je bilo letalo z Navalnijem preusmerjeno na letališče Šeremetjevo.

V začetku tega tedna pa je bilo razkrito, da je bil Navalni na seznam iskanih oseb uvrščen tik pred vrnitvijo v domovino in to šele potem, ko je bil njegov let v Rusijo že potrjen. Opozicijski aktivist in zagovornik boja proti korupciji je sicer obtožen kršitve pogojne kazni. Leta 2014 so ga namreč obsodili na tri in pol leta zapora, pogojno za pet let, zaradi poneverbe 30 milijonov rubljev (400.000 USD). Med oškodovanci je izstopal francoski kozmetični gigant Yves Rocher. Kasneje so mu kazen podaljšali za nadaljnje leto, vendarle pa naj bi se iztekla 30. decembra 2020.

Kazenska služba je vztrajala pri obrazložitvi, da se je vodja protesta namerno izogibal njihovemu nadzoru, saj da zdravstvena dokumentacija, ki so jo po zdravljenju po domnevni zastrupitvi objavili nemški zdravniki, razkriva, da so njegove zdravstvene težave izzvenele in je sposoben potovati v Rusijo.

Zato meni, da bi slednje moralo zadostovati za nadomestitev pogojne obsodbe z zaporno kaznijo, ob tem pa Navalnega bremenijo še izogibanju petim dodatnim, sicer že potrjenim, terminom. Navalni je vsemu navkljub še v sredo, ko je za medije že potrdil vrnitev iz Berlina, zatrjeval, da se ni odločil zapustiti Rusije in da si je nestrpno želel priti domov, kljub temu, da so oblasti proti njemu sprožile nove primere. V Nemčiji se je sicer nahajal od konca avgusta 2020.

Photo by Vitaly Vlasov on Pexels.com

V Berlin so ga pripeljali v komi, potem ko je nekaj dni pred tem zbolel na letalu na ruskem notranjem letu. Zdravniki na kliniki Charite v nemški prestolnici so trdili, da so njihovi testi pokazali, da je bil aktivist zastrupljen z živčnim strupom novičok, čemur pa so ugovarjali zdravniki, ki so Navalnega pred tem zdravili v Sibiriji.

Ruske oblasti so sicer večkrat poudarile, da je uradni Berlin oglušel na vse njihove zahteve za dostavo verodostojnih medicinskih podatkov o zdravstvenem stanju aktivista, skupaj s ponudbami za skupno preiskavo incidenta. Ruska opozicija sicer za domnevno zastrupitev krivi predsednika Vladimirja Putina. Kremelj je to trditev zanikal, tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov pa je Navalnega javno obtožil, da ga daje mesijanski oz. odrešeniški kompleks. Tako Peskov kot Putin pa sta voditelja mnogih moskovskih protestov obtožila sodelovanja z ameriškimi obveščevalnimi službami.

(mbo)