Pri SDS se spominjajo prelomnega Demosovega zborovanja 1990. leta

“Na današnji dan pred 31 leti se je v Cankarjevem domu v Ljubljani odvilo množično Demosovo predvolilno zborovanje, ki je potekalo pod geslom »Prihodnost Slovenije«. Slavnostni govornik na zborovanju je bil predsednik Demosa dr. Jože Pučnik,” se prične današnja objava na spletni strani SDS, največje stranke trenutne vladajoče koalicije.

Z njo širšo slovensko javnost opominjajo na 17. januar 1990, ko je v Cankarjevem domu potekal shod Demosa, na katerem so- tako avtorji objave- demokratične in opozicijske stranke pokazale enotnost, politično moč in odločenost, da z zmago na aprilskih volitvah odločilno posežejo v slovenski politični prostor. Spomnimo: Gallusova dvorana Cankarjevega je takrat pokala po šivih, zbrani pa so prisluhnili idejam o prihodnosti Slovenije, kot so si jih zamislili pri tem političnem gibanju.

Najpomembnejša je bila prav gotovo predstavitev pobude, naj se Slovenci o svoji prihodnosti izrečejo na plebiscitu, kar je bilo predstavljeno v Deklaraciji o slovenski samoodločbi in kar je veljalo za eno prednostnih nalog Demosa. Prav iz nje izhaja Demosova zaveza, da je treba storiti vse, da bodo volitve aprila 1990 zares svobodne in poštene ter da bodo podlaga za legitimen in reprezentativen slovenski parlament. Predvidevala je tudi urejen preskok v demokracijo in možnost razglasitve samostojne Slovenije v primeru ustreznega soglasja slovenskega naroda.

Jože Pučnik, predsednik in voditelj Demosa

Slavnostni govornik shoda je bil predsednik Demosa in prvak SDZS dr. Jože Pučnik, ki je povedal, da se združena opozicija podaja v skupen boj, ker jih druži zahteva po odpravi enopartijskega sistema, zavzemanje za večstranski sistem in pravno državo ter konfederacijo, v kateri bo Slovenija uveljavila svojo ekonomsko, politično, kulturno in nacionalno suverenost.

“Odkrito povemo, kaj hočemo – hočemo pa tak politični sistem, v katerem se nobena stranka nikoli več ne bo mogla polastiti države,” je na takratnem shodu med drugim povedal dr. Jože Pučnik in dodal, da “slovenska opozicija ne goji nobenega revanšizma, nobene maščevalnosti. Vse vojne in povojne zločine naj raziščejo zgodovinarji, da bodo naši vnuki vsaj izvedeli, kaj se je dogajalo in zakaj smo mi drugi, ki smo preživeli, vse to dopustili.” Pri Demosu naj bi si takrat želeli le mir in spravo s preteklostjo.

Na shodu so nastopili predstavniki vseh strank združenih v Demos in sicer Hubert Požarnik (v imenu SDZ), Ivan Oman (SKZ), Matjaž Šinkovec (SDZS), Lojze Peterle (SKD) in Jože Plut (Zeleni). Odstopala je retorika Ivana Omana, ki je že takrat dejal, da “gre Demos na volitve zato, da zmaga”. Prve večstrankarske volitve so se nato odvile 8. aprila 1990.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: