Z Generalne policijske uprave GPU so sporočili, da so nemški varnostni organi danes slovensko policijo obvestili o sinočnjem incidentu na frankfurtskem letališču, v katerega je bil vpleten 38-letni slovenski državljan. Ta sicer že dalj časa zakonito biva v Nemčiji, obravnavali pa so ga, ker ni uporabljal zaščitne maske v prostorih terminala, so dodali.

Kot so še navedli na GPU, piše STA, osumljeni pri postopku ni upošteval zakonitih ukazov policije in je grozil policistom. Policija je zoper njega uporabila prisilna sredstva in ga obvladala. Trenutno poteka zbiranje informacij, ki bodo pripomogle k razjasnitvi okoliščin incidenta, nemška policija pa v tem trenutku ne pozna motiva in nima informacij o vpletenosti slovenskega državljana proti varnosti države, so še pojasnili.

Neljubi dogodek se je znašel na spletnih naslovnicah številnih evropskih medijev.

Zaradi incidenta so sicer za nekaj časa zaprli širše območje, saj je moški ob poskusu bega za seboj pustil prtljago, oblasti pa so morale preiskati, ali ta morda ne predstavlja grožnje. Istočasno so na letališču opazili neko drugo oboroženo osebo, ob utemeljenem sumu, da obstaja možnost povezave med dogodkoma, pa so zaprli območje. Informacija o oboroženi osebi na letališču se je kasneje izkazala za napačno.

Slovenski državljan naj bi bil stari znanec policije, preiskujejo pa ga zaradi groženj policistom in upiranja aretaciji. Frankfurter Allgemeine Zeitung, eden vplivnejših nemških časnikov, poroča, da moški ni bil zmožen zaslišanja in da so ga prepeljali v psihiatrično bolnišnico. Ob njem je bila njegova soproga, ki jo obravnavajo kot pričo, povzema 24ur.

Zaradi incidenta je bilo na delu približno 100 pripadnikov varnostnih sil, družbena omrežja pa so preplavili posnetki nejevoljnih potnikov, ki so morali čakati, da so se razmere na letališču spet umirile. 

(mbo)