Več kot 10 potnikov se zaradi napačne razlage novih nemških predpisov v zvezi z omejitvijo širjenja epidemije novega koronavirusa ni smelo vkrcati na letalo. Zgodilo se je že v četrtek zvečer na novem zagrebškem letališču dr. Franjo Tuđman, javnost pa je za neprijeten dogodek izvedela šele danes.

Šlo je za let OU414, Airbus A320 hrvaškega nacionalnega prevoznika Croatia Airlines pa bi moral poleteti ob 17. uri in 35 minut, natanko dve uri kasneje pa na četrtem največjem evropskem letališču tudi pristati. Pa se je zapletlo.

Airbus A320 hrvaškega nacionalnega letalskega prevoznika Croatia Airlines.

Omenjeni potniki namreč niso imeli potrdila o opravljenem testiranju na covid-19, ki mora biti seveda negativno. Kot so kasneje pojasnili pristojni v CA, je Nemčija uredbo uvedla istega dne, 14. januarja. Vendar pa so pri hrvaški letalski družbi prezrli, da Hrvaška po nemški presoji ne sodi med ti. visokorizične države. Zato so po dodatnem posvetovanju z nemško obmejno policijo oškodovane potnike naslednji dan vendarle prepeljali v Nemčijo in to seveda brez dodatnih stroškov zanje.

Croatia Airlines je svojo zmoto opravičevala z dejstvom, da so po novi nemški uredbi (ti. NOTAM) države kategorizirane glede na 14-dnevno incidenco (ta mora biti manjša od 200), kar je Hrvaško tistega dne še uvrščalo med rizične države, kakor tudi, da so na uradnih straneh Evropske unije ( ti. Re-open EU) prav vse države članice EU označene kot visokorizične.

(mbo)