Po vodstvu NK Maribora, ki je za vodenje večkratnega slovenskega prvaka angažiralo italijanskega Argentinca oziroma argentinskega Italijana Maura Camoranesija, so se za strokovnjaka z Apeninskega polotoka odločili tudi pri večkratnemu hrvaškemu in nekdanjemu jugoslovanskemu prvaku- splitskemu Hajduku. V strokovnem štabu bosta družbo Paolu Tramezzaniju delala Atilla Malfatti in Valerio Zuddas.

Italijanski trio bo vodenje ekipe prevzel z današnjim dnem. V zadnjem času se je kot možno ime na klopi znamenitega hrvaškega kluba omenjal lanski strateg portugalskega velikana Sportinga iz Lizbone, Jorge Silas, ki pa je v štabu zahteval kar pet svojih asistentov, na kar vodstvo Hajduka ni pristalo. Tramezzani je sicer pogodbo podpisal do konca sezone 2021/22, finančne plati posla pa javnosti nobena od strani ni razkrila.

Na vročo klop splitskega Hajduka je namesto portugalskega sedel italijanski strateg.

Vodenje prve ekipe bo italijanski strateg prevzel od nekdanjega igralca Hajduke, Bore Primorca, ki je vrsto let delal kot prvi asistent slovitega francoskega nogometnega stratega Arsena Wengera v slavnem londonskem Arsenalu in je na klop Hajduka sedel zgolj v smislu začasne rešitve. Tudi Tramezzani ima za seboj impresivno nogometno kariero; kot igralec se je izoblikoval pri slovitemu milanskemu Interju, zamenjal kar nekaj klubov v prvi in drugi italijanski ligi (Venezia, Piacenza, Atalanta, Empoli), sezono in pol pa igral tudi v angleškem Premiershipu in sicer pri največjemu Arsenalovemu tekmecu- Tottenhamu.

Trenersko kariero je pričel leta 2011 kot pomočnik takratnega selektorja Albanije, Giannija de Biasija, že leta 2016 pa je prevzel ekipo švicarskega prvoligaša Lugana, ki ga je od boja za obstanek popeljal do tretjega mesta in tekmovanja za evropske pokale. Z Apoelom iz Nikozije, ki ga je prav NK Maribor v sezoni 2013/14 izločil v drugem krogu kvalifikacij za Ligo prvakov ( 1:1, 0:0), pa je v sezoni 2018/19 osvojil naslov ciprskega prvaka. Nato se je vrnil v Švico, kjer mu je s Sionom z odličnim zaključkom sezone uspelo obstati v tamkajšnji elitni Super Ligi.

Številni navijači nekdanjega velikana upravičeno zaskrbljeno zrejo v prihodnost.

Splitski velikan sicer preživlja težke čase, saj se nahaja šele na petem mestu hrvaškega nogometnega prvenstva. Za mestom, ki še zagotavlja igranje v tekmovanjih za evropske pokale, trenutno zaostaja za 12 točk, za vodečim dvojcem (zagrebški Dinamo in Osijek) pa kar 16 točk. Hajduk, ki velja za najstarejši hrvaški nogometni klub ( 110 let!!!), se trenutno lahko pohvali le še z zvesto navijaško bazo; njegove domače tekme praviloma spremlja približno 15 tisočglava množica.

(mbo)