Potem, ko so v Rusiji brez opravljene in nujno potrebne 3. faze testiranj že konec poletja 2020 za uporabo potrdili cepivo Sputnik V, so malo bolj previdno in ne tako glasno sočasno registrirali tudi cepivo EpiVacCorona. Danes so svetovno javnost obvestili o rezultatih kliničnih testiranj: drugo rusko cepivo naj bi bilo 100% učinkovito.

Spomnimo: Rusija je sredi oktobra lanskega leta pričela s cepljenjem prebivalstva s cepivom Sputnik V, ki temelji na oslabljeni verziji dveh adenovirusov. Po cepljenju se v človeškem telesu razvije protein, ki imunski sistem pripravi na napad novega koronavirusa. Konec novembra so potem ministrstvo za zdravje, ruski sklad za investicije in poizvajalec Gamaleja v skupnem sporočilu svetovno javnost seznanili, da je omenjeno cepivo glede na izsledke kliničnih študij 95-odstotno učinkovito. Izračune so naredili po 42-ih dneh pridobivanja podatkov od cepljenja s prvim odmerkom.

Sočasno z obdelavo podatkov o učinkovitosti Sputnika V pa je Rusija pričela tudi z masovnim testiranjem cepiva EpiVacCorona, ki ga je v Sibiriji razvil inštitut Vector. Podatki kažejo, tako vsaj ruski državni regulator za zdravstvo Rospotrebnadzor, da cepivo učinkuje 100-odstotno, rezultati pa so prav tako pridobljeni s kliničnimi raziskavami. Uradna Moskva je med tem popravila oceno učinkovitosti Sputnika V in jo znižala na 92 odstotkov, kar cepivo dela povsem primerljivo s tistimi zahodnih proizvajalcev, nekatere pa celo prekaša.

Pandemija: Rusija je danes v svet poslala dobro, ZDA pa slabo novico.

Povsem drugačna zgodba pa prihaja iz ZDA, kjer so pristojne ustanove zvezne države Kalifornija na zahodni, pacifiški obali pozvale k ustavitvi cepljenja s cepivi ameriške biotehnološke družbe Moderna iz Cambridgea v Massachusettsu na vzhodni, atlantski obali. Do tega je prišlo zaradi povečane stopnje anafilaktičnih šokov med prejemniki cepiv. Številke sicer niso tako šokantne, kot je bilo moč sklepati po prvih cepivih, a previdnost nikoli ni odveč, pravi kalifornijska državna epidemiologinja dr. Erica S. Pan.

Zaplete trenutno preiskujejo pristojni državni uradi, sam proizvajalec, ameriški Center za nadzor bolezni (CDC) ter Zvezna uprava za hrano in zdravila. Gre za sklop cepiv z oznako 41L20A proizvajalca Moderna. Pri drugih proizvedenih cepivih istega proizvajalca, tako zatrjujejo pri Moderni, zapletov po uporabi niso opazili.

Spomnimo: Moderna  se osredotoča na odkrivanje in razvoj zdravil ter cepiv , ki temeljijo izključno na mRNA, informacijski RNA. Ta se z nosilcem vstavi v žive celice in izzove znotrajcelični nastanek sprožilcev imunskega odziva, kar je povsem drugače kot pri običajnih cepivih, pri katerih se sprožilci pripravijo zunaj telesa. Gre za novo tehniko, ki so jo do zdaj opuščali zaradi neželenih učinkov vstavljanja RNA v celice. Cepivo Moderne je prvo tako v zgodovini, ki je registrirano za uporabo pri ljudeh.

Učinkovitost cepiva Moderne je po podatkih, dostavljenih FDA ( ameriška zvezna Uprava za hrano in zdravila), ocenjena na 80,2 % po prejetju prvega odmerka in 95,6% po prejetju drugega odmerka. Pri starostni skupini nad 65 let je učinkovitost 86,4%.

(mbo)