Hrvaška namera blokade potnih listov za cepljenje požela val navdušenja v Sloveniji, širša javnost ostro proti Janševim nameram

Včeraj je bila v fokusu evropske javnosti razprava, ki šele prihaja na dnevni red. Voditelji Evropske unije bodo namreč v četrtek razpravljali o pandemiji covida-19 in poteku cepljenja, kar samo po sebi ne bi bila posebej izstopajoča novica, če na dnevnem redu ne bi bila tudi obravnava možnosti uvedbe ti. potrdil za cepljenje za turiste, ki jim nekateri pravijo kar “potni listi za cepljenje”.

Medtem ko se Grčija zavzema za potrdila in je po prvih poročilih temu zelo naklonjena tudi Madžarska, pa nameri ostro nasprotuje Hrvaška, ki se na turističnem trgu sicer tudi letos namerava predstaviti kot epidemiološko varna destinacija. V Evropski komisiji kakšnega trdnega stališča še niso zavzeli, vendar poudarjajo, da je ključno preprečiti diskriminacijo tistih, ki se ne morejo ali nočejo cepiti.

Photo by cottonbro on Pexels.com

Vendarle pa optimizem vzbuja izjava podpredsednika komisije Maroša Šefčoviča, ki je po včerajšnjem virtualnem zasedanju ministrov EU za evropske zadeve, odločno dejal: “Evropa je celina pravične obravnave in nediskriminacije. To je izhodišče vseh razprav o tem vprašanju.”

Tudi Portugalska na strani Hrvaške in Evropske komisije

Zdi se, da je Evropa tudi tokrat na dveh bregovih. Evropski komisiji je že pritrdila portugalska državna sekretarka za evropske zadeve Ana Paula Zacarias, ki je pripomnila, da je negotovosti v povezavi z virusom še veliko. Na nek način ji pritrjuje celo mnenje samega izvršnega direktorja prozvajalca cepiv PfizerjaAlberta Bourla; ta je prejšnji teden dejal, da še ni jasno, ali tudi cepljena oseba prenaša virus in da zanesljivih podatkov o tem še ni. Uradna Portugalska je tako zavzela stališče, da evropske meje enostavno morajo ostati odprte.

Širša slovenska javnost množično podpira namere vlade- sosednje države!

Janša za “cepilne potne liste”, ki da bodo koristili vsem

Iz kabineta PV Janeza Janše pa so včeraj sporočili, da je premier iniciativo grškega kolega Kiriakosa Micotakisa glede uvedbe omenjenega “potnega lista” vrednostno že opredelil, ko je “javno že povedal, da meni, da bo do tega slej kot prej prišlo ter da obveznost cepljenja za obisk posamezne države že danes ne pomeni nič novega. Predsednik vlade je tudi že ocenil, da bodo cepilni potni listi koristili vsem,” je sporočilo iz njegovega kabineta povzela STA.

Slovensko javnost- to je vse težje zanikati- najbolj moti vladna brezhrbteničnost.

Slovenci na spletu množično proti iniciativi, navdušeni nad hrvaško in razočarani z Janševo držo

Če gre soditi po včerajšnjih številnih odzivih na spletnih omrežjih, pa lahko z mirno vestjo zapišemo, da je slovenska javnost le še enkrat več množično razočarana glede napovedanega odnosa aktualne vlade do tega perečega, malodane diskriminacijskega vprašanja.

Po splošni oceni mnenju Janeza Janše, kot kaže pa tudi vladajoče koalicije in stranke SDS kot najmočnejše znotraj slednje, ostro nasprotuje več kot 90% tistih, ki so se na perečo temo na spletu tudi odzvali. In ni jih bilo malo, odzivi se merijo v tisočih.

Največkrat je bilo sicer moč zaslediti kratek komentar “Bravo, Hrvaška!” ali pa “Vsaj eni še znajo razmišljati s svojo glavo/ z lastno pametjo”, ne manjka pa tudi obširnejših analiz, ki so bolj ali manj upravičene, kot je to zmeraj v spletnem vesolju.

Kot najbolj objektivno se trenutno kaže mnenje, da gre za notranje-evropski boj za čim večji kos pogače na turističnem tržišču, znotraj katerega je zdravstvo vedno bolj pomemben faktor, pa vendar nikakor ne gre zanemariti, da širša slovenska javnost tudi tokrat vladi najbolj zameri neodločnost, mencanje in brezhrbteničnost.

Buren odziv slovenske javnosti je bilo moč zaslediti na spletnih straneh državnih in lokalnih medijev.

Janša in trenutno vladajoča koalicija imata ob tem dodatno težavo: ker gre za perečo vseevropsko temo bodo odziv tokrat težko pripisali izkoriščanju zadeve za notranje-politične boje, hkrati pa bodo taisto še težje naprtili MSM, ki da so že načeloma proti tej vladi, saj jim tokrat nasproti stoji tudi ljudstvo, ne zgolj mediji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: