Ameriška medijska mreža NBC poroča, da je državna epidemiologinja ameriške zvezne države Kalifornije dr. Erica S. Pan pristojne pozvala k zadržanju več kot 300.000 predvidenih cepljenj proti novemu koronavirusu z uporabo različice cepiva Moderna. Razlog so možne hude alergijske reakcije, zaradi katerih so na zdravljenje sprejeli večje število ljudi.

Zaplete trenutno preiskujejo pristojni državni uradi, sam proizvajalec, ameriški Center za nadzor bolezni (CDC) ter Zvezna uprava za hrano in zdravila. Gre za sklop cepiv z oznako 41L20A proizvajalca Moderna. “Zaradi izjemne previdnosti ponudnikom priporočamo uporabo drugih razpoložljivih zalog cepiv, hkratnem priznavanju izredno omejene ponudbe cepiv navkljub,” je v izjavi za javnost zapisala Pan. Dodala je, da je več kot 330.000 odmerkov iz omenjene serije v Kalifornijo prispelo med 5. in 12. januarjem in da so bili razdeljeni 287-im ponudnikom.

Photo by Artem Podrez on Pexels.com

Zdravniško pomoč je v 24-urnem obdobju sicer potrebovalo manj kot 10 ljudi, k temu pa je treba prišteti še nekaj zdravstvenih delavcev v San Diegu. Tudi ti so cepiva prejeli v centru za množična cepljenja in sicer 14. januarja. Po poročanju tamkajšnjih medijev so center takrat začasno zaprli in zdaj že uporabljajo druga cepiva. Moderna je v uradni izjavi sporočila, da družba “ne pozna primerljivih neželenih dogodkov iz drugih centrov za cepljenje, ki so najverjetne uporabljali cepiva iz iste serije.”

Pri CDC opozarjajo, da lahko cepiva proti COVID-19 neželene učinke, ki vključujejo zvišano telesno temperaturo, mrzlico, glavobol, oteklino ali utrujenost, povzročajo kar nekaj zaporednih dni, “kar pa so običajni znaki, da vaše telo gradi zaščito.” Hude reakcije pa so po drugi strani izjemno redke. Pan je dejala, da je bila pri omenjenih Moderninih cepivih stopnja anafilaksije, pri kateri lahko reakcija imunskega sistema blokira dihanje in povzroči padec krvnega tlaka, približno 1 na 100.000.

V Kaliforniji razmere zelo slabe

Obvestilo sicer sovpada s številnimi pozivi kalifornijskih okrožij, ki še naprej prosijo za več cepiva proti COVID-19, čeprav si država zelo prizadeva zmanjšati stopnjo okuženosti, ki je že povzročila rekordno število hospitalizacij in smrtnih žrtev. Kalifornija se približuje trem milijonom primerov okužbe z novim koronavirusom, po podatkih univerze Johns Hopkins pa je od začetka pandemije lani umrlo več kot 33.600 ljudi. Po podatkih CDC je Kalifornija s 40 milijoni prebivalcev prejela približno 3,5 milijona odmerkov cepiva, doslej pa so jih pristojnim centrom posredovali le približno tretjino. Bolj konkretno: cepili so le 2468 ljudi na 100.000 prebivalcev, kar je po zveznih podatkih precej pod državnim povprečjem.

Tu pa še ni videti konca zapletom: čeprav je tamkajšnji guverner Gavin Newsom prejšnji teden napovedal, da bodo do prejemanja cepiva upravičeni vsi, ki so stari 65 let ali več, iz Los Angelesa in nekaterih drugih mest sporočajo, da za cepljenje tako velikega števila prebivalcev enostavno ni dovolj odmerkov, zato se prednostno osredotočajo na cepljenje zdravstvenih delavcev in starostnikov v domovih za ostarele. V Kaliforniji so zaprte tudi vse šolske ustanove, oblasti pa ukrepov pred obsežnim cepljenjem tako šolskih delavcev kot učencev in študentov ne nameravajo sprostiti.

Photo by Chokniti Khongchum on Pexels.com

V okrožju Los Angeles– ki predstavlja središče izbruha epidemije, hkrati pa gre za najbolj gosto poseljeno območje v tej zvezni državi- za posledicami okužbe vsakih 6 minut premine ena oseba. Trenutna stopnja smrtnosti je dvakrat višja kot v predpandemičnih letih, so še sporočile oblasti. Šlo je celo tako daleč, da je služba za upravljanje kakovosti zraka v nedeljo za vsaj 10 dni prekinila nekatere omejitve nadzora onesnaževanja, ki so sicer vključevale omejeno število upepelitev, vse pa zato, da bi lahko poskrbeli za številna trupla, ki se kopičijo v bolnišnicah in pogrebnih domovih.

V zadnjih dveh tednih je Kalifornija dnevno beležila 500 smrtnih in 40.000 novih primerov okužbe. Število hospitalizacij in sprejemov v enote za intenzivno nego sicer še vedno rahlo pada, a so uradniki opozorili, da bi se to lahko obrnilo, ko se bo pokazal negativni učinek prenosa okužb med božičnimi in novoletnimi prazniki.

Za nameček so tudi v Kaliforniji nedavno potrdili bolj prenosljive seve COVIDa-19 in sicer virusno različico L452R, ki se vse pogosteje pojavlja v genetskem zaporedju testnih vzorcev. Ker pa vsi testi niso opremljeni z vzorci za prepoznavanje genetskega zaporedja različic virusa, tega pristojni dolgo niso mogli zaznati, tako da predvidevajo, da se je na zahodni obali ZDA ta sev pojavil že novembra lani, je medijem povedal dr. Charles Chiu, virolog in profesor laboratorijske medicine na državni univerzi za zdravstvene raziskave v San Franciscu. Potrjen je v vsaj ducat okrožjih, ponekod celo v četrtini vseh pozitivnih vzorcev.

Photo by cottonbro on Pexels.com

Filmsko- bizarno, a resnično: do izbruha omenjenega seva je prišlo na neki božični zabavi v mestu San Jose, kjer je okužbo razširil uslužbenec, ki je urgenco neke bolnišnice obiskal v napihljivem kostumu božičnega drevesa, za seboj pa pustil 89 okuženih in enega mrtvega. Srhljiva zgodba pa tudi s tem še ni zaključena: ne gre namreč za sev B117, ki ga v Evropi poznamo pod oznako »britanski« in zaradi katerega je v lockdown-u malodane vsa stara celina. Hitro širjenje L452R sta medtem potrdili tudi mesto San Diego in Los Angeles, ki skupaj štejeta skoraj 22 milijonov prebivalcev.

(mbo)