Na današnji tiskovni konferenci slovenskih opozicijskih strank so predstavniki slednjih javnost znova opozorili na nekatera sporna dejstva v zvezi z razdelitvijo sredstev na razpisu za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije covid-19.

Spomnimo: na razpis se je prijavilo 135 organizacij. Izbranih je bilo 17 organizacij, najvišji možni znesek denarja pa je bil podeljen osmim, a je med njimi tudi Zavod Iskreni. Sporno naj bi bilo po mnenju opozicije že dejstvo, da je ideološko, politično in kadrovsko tesno povezan z vladno stranko, ki je blizu katoliški cerkvi. Še več; njegov ustanovitelj je bil tako do prevzema ministrske funkcije tudi Janez Cigler Kralj iz vrst Nove Slovenije (NSi), ki v zavodu skupaj s soprogo medtem še vedno deluje kot prostovoljec pri vodenju delavnic za priprave na zakon.

Po pisanju medijev pod nadzorom opozicije je končno odločitev, da ministrstvo za delo dodeli 130.200 evrov denarja za ranljive skupine Zavodu Iskreni, sprejel kar minister Cigler Kralj sam.

Matej T. Vatovec (Levica) se je obregnil celo ob spolno vzdržnost pred poroko, ki da jo propagira omenjeni zavod.

Na tiskovni konferenci predstavniki opozicije pravzaprav niso povedali nič novega. Ponovili so nekaj znanih trditev in namigov, kot “Vloga ministra je dobro poznana, zanimivo pa je, da je do včeraj trdil, da s tem nima nič.” ali pa “Vodja razpisa je bila ožja članica ministrove ekipe; ljudje, ki so zaposleni na zaupanje, pa so zaposleni v ministrovem kabinetu.”

Poudarjali so “pomoč ranjivim skupinam v stiski zaradi posledic epidemije”, pa “podpiranje manjšin”, seveda “boj proti diskriminaciji” in tudi “blaženje protikoronske krize”. Načeli so tudi “nacionalni interes Republike Slovenije”, ki da je “vprašljiv zaradi vrste diskriminacij”, ki jih po njihovem mnenju predstavlja omenjeni zavod, katerega- tako poslanci opozicije- po vrsti motijo “splav, spolna usmerjenost bolezen, ki da je bolezen in nasprotovanje cepljenju”. Dodeljena sredstva- tako posredno opozicija- pa nazorno kažejo, da je v ozadju vsega slovenska RKC.

Iskreno neiskreni: Vatovec na omrežju TW in prvi odziv na objavo.

Najbolj oster je bil poslanec Levice, ki je dejal, da dejstvo, da je minister ustanovitelj in lastnik zavoda Iskreni, kaže, da gre pri sporni podelitvi sredstev zelo jasno za elemente koruptivnega dejanja, Slovenijo pa da vrača v obdobje klerikalizma. Matej T. Vatovec se je obregnil celo ob spolno vzdržnost pred poroko, ki da jo propagira omenjeni zavod.

Bolj prizanesljiv je bil poslanec SAB, mag. Andrej Rajh, ki se je sicer strinjal s preostalimi govorniki, a tudi spomnil na primer iz obdobja vlade Alenke Bratušek in takraten odziv nekdanje predsednice Nsi, zdaj poslanke EP, Ljudmile Novak. Ta je leta 2013 takratnega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, mag. Stanka Stepišnika, pozvala k odstopu. Pri SAB od Nsi tudi tokrat pričakujejo enako.

Spomnimo: predsednica takrat najmanjše parlamentarne stranke je med drugim izjavila, da je “korupcija v Sloveniji kot plevel ambrozija, ki se je razrasel do te mere, da je ogrožena celotna država”.

(mbo)