Da je stanje pred začetkom inavguracije izjemno napeto, potrjuje tudi zmeda glede odstranitve 12 pripadnikov Nacionalne garde: tiskovne agencije povzemajo oblasti, ki sporočajo, da odločitev s preteklimi “kapitolskimi dogodki” ali zaskrbljenostjo zaradi domnevnega ekstremizma nima nič skupnega, hkrati pa je Pentagon objavil, da je bilo vseh dvanajst članov Nacionalne garde iz varnostnih sil odstranjenih v okviru preiskave o možnih povezavav pripadnikov slednjih z ekstremističnimi skupinami.

Pri medijski korporaciji CNN , ki velja za veliko podpornico Bidna, so zaradi inavguracije še posebej vznemirjeni.

Pri dveh od 12-ih odstranjenih vojakov so se pristojni za to odločili zaradi “neprimernih komentarjev ali besedil”. Za 10 drugih vojakov niso navedli nekega posebnega razloga. Omenjena vojaka sta se v času, ko je bilo o njunih aktivnostih obveščeno poveljstvo Nacionalna garde, sicer že nahajala v Washingtonu. O spornih objavah prvega je poveljstvu poročal pristojni, o neprimernih komentarjih drugega pa anonimni vir, je dejal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Jonathan Hoffman.

FBI je že v ponedeljek sporočil, da pripadnike varnostnih sil preverja preko baze podatkov in nadzornega seznama ter omemb v prejšnjih preiskavah. “Na položajih v neposredni bližini predsednika Bidna in podpredsednice Harrisove si želimo ljudi, ki bodo obema sposobni nuditi popolno zaščito,” je ob tem pojasnil general William Walker, poveljnik nacionalne garde v Washingtonu. Ob današnji prisegi bo na ti. rdečem območju prisotnih kar 25.000 pripadnikov slednje.

(mbo)