Voditelji držav ali vlad EU so na današnjem popoldanskem virtualnem vrhu pričeli z dolgo pričakovano razpravo o predlogu za uporabo potrdil o cepljenju, ki jih je evropska javnost nemudoma poimenovala “covid potni listi”.

A to je le ena od tem, o katerih bodo poskušali doseči vsaj napredek k skupnemu pristopu v nadaljnjem boju proti koronavirusu, saj se glede na izhodišča posameznih članic zdi, da do dogovora tako kmalu še ne bo prišlo. Po navedbah diplomatskih virov iz EU, na katere se sklicuje zagrebški Jutarnji list, se število ljudi, ki podpirajo idejo potrdila o cepljenju, veča, vendar so možnosti, da bi bilo slednje merilo za potovanje znotraj EU, trenutno majhne.

Države, v katerih sta turizem in potovanja med ključnimi sektorji gospodarstva in na katere najbolj vplivajo protivirusni ukrepi, so najbolj naklonjene uvedbi “kartončkov”, ki pa bi jih morale priznati vse države članice. Izjema je Francija, kjer je nasprotovanje cepljenju najvišje v Evropi, k temu pa ob Nemčiji najbolj vplivno državo EU prihodnje leto čakajo še volitve.

Pri podpiranju ideje o “covid potnih listih” so se Grčiji že pridružile Madžarska, Slovenija in Poljska, zdaj pa še Malta in nekoliko presenetljivo tudi Portugalska. Ostro pa ji nasprotujejo Francija, Romunija in Hrvaška.

Hrvaška ostro nasprotuje uvedbi “cepilnih potnih listov”, ob strani pa ji stojita Francija in Romunija.

Kljub temu pa diplomati menijo, da je ideja šele v povojih. Pred dvema dnevoma je Evropska komisija kot prispevek k današnji razpravi voditeljev držav ali vlad sprejela strategijo za nadaljevanje skupnega boja proti covid-19 in skušala najti terminološko in vsebinsko rešitev za omenjeno pobudo.

Komisija je tako omenila “potrdila o cepljenju”, ki bi bile vseevropske in bi jih države članice lahko v svojih zdravstvenih sistemih uporabljale po potrebi in presoji. “Komisija sodeluje z državami članicami pri vprašanju izdaje potrdil o cepljenju v popolni skladnosti z zakonodajo EU o varstvu podatkov, kar lahko pripomore pri nadaljnji oskrbi bolnih in okuženih. Do konca tega meseca bi se znotraj EU morali dogovoriti o skupnem pristopu, da bodo potrdila držav članic lahko hitro uporabljana v zdravstvenih sistemih širom EU,” so v svojem stilu zapisali pri Evropski komisiji.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki tudi vodi razpravo voditeljev držav, je že pred tem dejal, da bi bilo prezgodaj uvesti takšna potrdila kot vrsto potnega lista iz dveh poembnih razlogov: ker večina prebivalcev EU sploh še ni dobila možnosti cepljenja in ker obstaja pomanjkanje znanstvenih dokazov, da tudi že cepljeni ne širijo virusa.

Temu je pritrdil francoski državni sekretar za evropske zadeve Clément Beaune, ki je dejal, da “ne bo mogoče omejiti gibanja ljudi, hkrati pa cepiva niso na voljo vsem”. Tudi romunski predsednik Klaus Iohannis je prepričan, da je treba potrdilo o cepljenju uporabljati le v zdravstvene namene, saj da bi ga drugače utegnili zlorabiti za nadaljnje delitve in diskriminacijo.

Photo by Atypeek Dgn on Pexels.com

Vendar večina verjame, da bi uvedba takšnih potrdil prek digitalnega sistema po vsej EU in z možnostjo preverjanja bistveno olajšala gibanje, ker bi bili tisti, ki imajo takšna potrdila, oproščeni obveznosti testiranja in bi bili zanje negativni certifikati ukinjeni.

Voditelji se bodo pogovarjali tudi o pospešeni nabavi cepiv, da se do začetka poletja znotraj EU cepi vsaj 70 odstotkov odraslih državljanov, kar so si začrtali pri Evropski komisiji. “Cilj je ambiciozen, a dosegljiv. Državljani pričakujejo, da bomo izpolnili lastne ambicije,” pa je ob tem dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Razprava razkriva, da sta Belgija in Nemčija po drugi strani nagnjeni k ekstremnim rešitvam. Belgijski premier Alexander de Croo je tako predlagal popolno prepoved potovanja na ravni EU, če že niso nujno potrebne. Belgija ima trenutno ugodne epidemiološke razmere, a se v Bruslju bojijo, da bi britanski sev virusa kmalu prevladal, kar bi državo znova spravilo na kolena. Tudi Nemčija ne izključuje zapiranja meja, razen če se na ravni EU dogovorijo za strožje ukrepe za zaustavitev širjenja omenjene nove različice virusa.

(mbo)