Po današnji tiskovni konferenci dr. Simone Kustec, ministrice za izobraževanje, znanost in šport je jasno: v torek se odpirajo vrata vrtcev, prvih treh razredov osnovnih šol ter višje in visokošolskih zavodov za izvedbo nujnih laboratorijskih vaj.

To velja za 9 statističnih regij in sicer: gorenjsko, koroško, obalno- kraško, osrednje-slovensko, podravsko, primorsko-notranjsko, zasavsko, pomursko in savinjsko. Zaradi slabše epidemiološke slike pa to še vedno ni mogoče v preostalih treh- posavski, goriški in regiji jugovzhodne Slovenije. Za vrtce v teh regijah še vedno velja, da nudijo varstvo otrokom, če njihovo odprtje odobri župan posamične občine. V šolah v omenjenih regijah pouk še naprej poteka na daljvao.

Dr. Simona Kustec je še povedala, da prav tako velja, da je pouk na daljavo še naprej v veljavi v vsej državi in sicer od četrtega do devetega razreda OŠ, v srednjih in všjih šolah, glasbenih šolah in na fakultetah.

Miistrica Simona Kustec na današnji tiskovni konferenci.

Že v ponedeljek pa bodo v omenjenih izobraževalnih ustanovah izvajali (hitra) testiranja na prisotnost covid-19 za tam zaposlene. Protokol izvedbe omenjenih testiranj je bil šolam poslan že sinoči, pouk pa bo potekal po že znanem in preizkušenem modelu C in sicer v homogenih skupinah, skupine učencev se med seboj ne mešajo, ne izvajajo pa se ekskurzije, šole v naravi in vse dejavnosti izven šole.

Učenci se med odmori zadržujejo v matičnih razredih, če je le možno naj tam tudi malicajo. Vsi zaposleni ves čas v šoli nosijo maske, učenke in učenci pa le izven učilnice oz. mehurčka. Poleg tega je potrebno prostore redno zračiti in razkuževati ter poskrbeti za strogo higieno rok in kašlja.

(mbo)