Iz objave Jožeta P. Damijana na omrežju Twitter lahko sklepamo, da bo koalicija KUL za pridobivanje simpatij širše javnosti pri obvladovanju epidemije v Sloveniji pravzaprav uporabila mehko varianto novega nemškega pristopa.

Nekdanji kandidat omenjene koalicije za mesto predsednika vlade je namreč sinoči zapisal, da so “FFP2 ali FFP3 maske v javnih prostorih, šolah in delovnih mestih eden izmed predlogov posvetovalne skupine za Covid koalicije KUL, ki jih bomo jutri predstavili ob predlogu odpiranja vrtcev, šol in storitvenih dejavnosti.”

Objava Jožeta P. Damijana na omrežju TW.

Spomnimo: Nemčija se je po maratonski video-konferenci med kanclerko Angelo Merkel in predsedniki vlad zveznih dežel v torek zvečer odločila odstopiti od “mega-lockdowna”, katerega osnovna značilnost bi bila malodane popolna ohromitev ti. javnega življenja v vodilni državi EU.

Po koncu razprave, ki je trajala kar šest in pol ur, so sledile še telefonske konzultacije, najbolj odločno pa je nameram kanclerke nasprotovala Manuela Schwesig, premierka Meklenburg-Pomorjanskega. Čeravno je bila na novo oblikovana zvezna dežela prej v sestavu NDR, te pa v post-hladnovojni Nemčiji malodane tradicionalno sodijo med uporniške in politično desno orientirane, Schwesigova prihaja iz vrst socialnih demokratov (SDP).

Merdogan- nemška kanclerka je bila tik pred političnim slovesom znova tarča očitkov o preveč avtoritarnem vodenju države.

Pričakovano je bilo največ razprav v zvezi z nadaljnjim zapiranjem šol in vrtcev, ki obratujejo le za otroke zaposlenih v ključnih dejavnostih, ki za nameček nimajo varstva. Javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da Nemci večinoma podpirajo strožje ukrepe, vendar so razdeljeni glede vprašanja nadaljnjega zaprtja šol.

Merklova se je zavzemala, da šole do obvladanja epidemije ostanejo zaprte, hkrati pa zahtevala, da še manj otrok hodi v vrtce in še odprte šole, sicer storitvenih dejavnosti (kot so frizerski saloni ipd.) ne bodo mogli odpreti še niti aprila.

Pod pritiskom SPD se je odpovedala tudi ideji o odprtju šol šele, ko število na novo okuženih v enem tednu pade pod 50 na 100.000 prebivalcev. Slednjič je bil dosežen kompromis: po 14. februarju bo vsaka dežela samostojno odločila o odprtju šol.

Kopiranje nemških ukrepov kot trik za utrditev PR teze “Nazaj k jedrni EU!”?

Kot kaže so razvoj situacije v Nemčiji pozorno spremljali tudi v Sloveniji, saj se je za zelo podoben pristop k reševanju problema šolanja za časa epidemije- še posebej zdaj, ko so sicer katastrofalni rezultati v Sloveniji vendarle malo boljši in je večina regij prešla iz črne nazaj v rdečo fazo- odločila slovenska opozicija, združena v koalicijo KUL.

Če je slediti objavi nesojenega kandidata za premiera, pa so popolnoma spregledali, da so svetovni mediji že včeraj sredi dneva objavili, da je Nemčija ob zavrnitvi “mega-lockdowna” popustila tudi pri uvedbi obveznega nošenja mask FFP2 in FFP3, ki so drage tudi za nemške, kaj šele slovenske razmere.

Spisek nekaterih ukrepov, ki bi se lahko pokazali kot diskutabilni tudi v bližnji slovenski prihodnosti:

  • šole in vrtci, razen v izjemnih primerih, ostajajo zaprti do 14. februarja
  • obveznost nošenja dražjih FFP2 mask se, v izogib finančnega pritiska na državljane, ne uvede
  • obveznost nošenja cenejših kirurških ali dražjih FFP2 mask v trgovinah in sredstvih javnega prevoza; navadne platnene maske, šali in ostalo se prepoveduje
  • FFP2 so obvezni samo za zaposlene v domovih upokojencev; tudi tukaj je bila splošna obveznost opuščena, da bi se izognili finančnemu pritisku na državljane
  • vsaj do 15. marca naj podjetja zaposlenim, če je le mogoče, omogočijo delo od doma
  • vsem, ki delajo v pisarnah in morajo priti na delo, mora medicinske maske priskrbeti država
  • če se ne more zagotoviti prezračevanja prostorov in medsebojne distance, naj bodo zaposleni deležni FFP2 mask in skrajšanega delovnega časa, ker je skozi te maske težje dihati. Gre za priporočilo, ne obveznost.
  • dodatnih omejitev gibanja ni: še vedno se lahko člani posamičnega gospodinjstva družijo z osebo, ki ne živi z njimi
  • maše so še vedno dovoljene, a z obvezno distanco in uporabo mask, prepovedano pa je petje, saj se tako virus širi bolj intenzivno
  • še vedno obratujejo samo nujno potrebne trgovine in sicer prodajalne z živili, lekarne, trgovine z živalmi, a tudi knjigarne.

(mbo)