Kot sporočilo družbenega omrežja Twitter povzema STA, so pri tem vplivnem svetovnem omrežju danes zaprli račun kitajskega veleposlaništva v ZDA. To so storili zato, ker so v začetku meseca objavili tvit, v katerem so trdili, da Ujgurke niso več stroji za rojevanje, ko emancipirajo njihove ume. Kot so sporočili iz Twitterja, je objava kršila njihova pravila glede razčlovečenja. Kar dela objavo nadvse zanimivo, je dejstvo, da so se pri TW za tak ukrep odločili skoraj tri tedne po objavi, za povrh pa sovpada z nastopom mandata novega ameriškega predsednika Bidna, katerega inavguracija je- spomnimo- potekala včeraj.

Photo by Pixabay on Pexels.com

V zapisu je veleposlaništvo objavilo še povezavo do članka na portalu China Daily, v katerem so trdili, da je izkoreninjenje ekstremizma v Xinjiangu omogočilo ženskam več avtonomije glede odločitve, ali si želijo imeti otroke.

V okviru Twitterjeve politike ravnanja na omrežju je prepovedano razčlovečenje skupine ljudi na podlagi njihove veroizpovedi, starosti, invalidnosti, bolezni, narodnosti, rase ali etnične pripadnosti. Račun veleposlaništva je tako sedaj začasno zaprt, dokler ne bodo zbrisali spornega tvita. Uradni Peking in veleposlaništvo se na to potezo še nista odzvala.